Цената на златото леко намалява умерено в сряда сутринта. Укрепването на долара задържа котировките на благородния метал , докато пазарите продължават да очакват статистика за инфлацията в САЩ.

Според данните за днешната търговия цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 0,2%, или с 3,65 долара, до 1827,15 долара за тройунция.

Декемврийските сребърни фючърси в същото време поскъпнаха с 0,14% до $24,352 за тройунция.

Индексът на долара (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) нарасна с 0,11% до 94,05 пункта. Засилването на щатския долар прави златото по-малко достъпно за инвеститори, които притежават други валути.

Инфлацията в САЩ остава основното събитие за седмицата, съответната статистика ще бъде публикувана по-късно в сряда. Експертите очакват инфлацията да се ускори през октомври до 5,8% от 5,4% през септември, като тази стойност на показателя може да се превърне в рекорд от 1990 г. насам.

Стойността на златото се сдържа и от коригиращата ценова динамика. Благородният метал поскъпна за четири поредни търговски сесии, като през това време златото поскъпна с общо 3,8% и се консолидира над границата от 1820 долара за унция.

Анализаторите на Commerzbank отбелязват, че спадът в цените на златото е свързан и с намаляване на интереса за покупка на злато на фона на рекордния ръст на биткойна, пише The Wall Street Journal. Някои участници на пазара смятат биткойна като алтернатива на златото, твърдят експерти.