Цената на златото се покачва незначително в петък сутринта и като цяло котировките за благородния метал не правят резки движения през последните дни. Инвеститорите не очакват изненади в паричнокредитната политика на Федералния резерв на САЩ до края на тази година, коментират анализаторите.

Според данните за днешната търговията цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се повиши с 0,12%, или с 2,35 долара, до 1863,7 долара за тройунция.

Декемврийските сребърни фючърси в същото време поскъпват с 0,11% до $24,927 за тройунция.

Инвеститорите оценяват перспективите за действията на Фед след данните за ускоряването на инфлацията в САЩ до 30-годишен връх. В същото време американският паричен регулатор продължава да обещава, че плановете му ще останат непроменени: леко намаляване на обема на изкупуване на финансови активи от пазара; възможно увеличение на сконтовия процент не по-рано от средата на следващата година; няма да има допълнителни затягане на паричната политика.

"Благородният метал е заседнал в изчакващия режим на Фед, който може да остане непроменен до края на годината", казаха анализатори от Oanda пред The Wall Street Journal. Освен това, според тях, цената на златото може да се консолидира между 1850 и 1880 долара за унция, докато инвеститорите на Уолстрийт не разберат накъде се движи апетитът към риск на глобалните финансови пазари.