Цената на златото се повишава леко в сряда сутринта, докато инвеститорите очакват публикуването на данни за потребителските цени в САЩ, показват данните за днешната търговия.

Стойността на августовските фючърси за златото сутринта на 9 юни поскъпнаха на Нюйоркската фондова борса Comex с 0,05% или с 0,95 долара до 1895,35 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за юли в същото време спадна с 0,07% до 27,712 долара за унция.

Очаква се годишната инфлация в страната през май да се ускори до 4,7% от 4,2% месец по-рано. Тези данни могат да повлияят на по-нататъшната посока на паричната политика на Федералния резерв на САЩ и да повлияят на динамиката на обменния курс на долара и други финансови параметри на американската икономика, към които златото е чувствително.

Скокът на инфлацията може да накара Фед да започне да коригира своята свръхмека парична политика по-рано от очакваното, което обикновено е положително за долара - и отрицателно за котировките на златото.

Експертите прогнозират, че след публикуването на данните за инфлацията котировките на благородния метал ще бъдат в диапазона от 1880-1900 долара за унция.

Самото двудневно заседание на американската централна банка ще се проведе на 15-16 юни.