Цената на златото в понеделник сутрин леко нараства, пазарите очакват следващото действие от страна на Федералния резерв на САЩ, сочат данните от търговията.

Към 9:35 часа българско време декемврийската фючърсна цена на златото на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с $4,6, или с 0,29%, до $1660,90 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1655,45 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси за среброто в същото време се повишава с 1,2% до 19,293 долара за унция.

Котировките за златото се покачват слабо в понеделник сутринта, докато основното внимание на пазарите е насочено към по-нататъшните действия на Федералния резерв на САЩ. Според CME Group 90,5% от експертите прогнозират, че през ноември американският паричен регулатор отново ще повиши базовия лихвен процент с 0,75 процентни пункта до диапазона 3,75-4% годишно.

В същото време растящият долар има задържащ ефект върху ръста на цената на златото, тъй като колкото по-скъпи са американските пари, толкова по-неизгодно е златото за закупуване от инвеститори, разполагащи с друга валута.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) днес нараства с 0,1%, до 112,1 пункта.