Цената на златото в четвъртък сутринта като цяло е стабилна, оставайки на близо до нивото на двуседмичен връх, достигнат предишния ден. Инвеститорите са в очакване на поредните действие от страна на Федералния резерв по отношение на парично-кредитната полтика в САЩ.

Данните от днешната търговията, към 9:40 часа българско врем, показват че, цената на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се намалява с $1,1, или с 0,07%, до $1668,1 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се продава по 1663,15 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за сребро се повишава с 0,59% до 19 600 долара за унция.

Търговците продължават да се фокусират около следващото действие от Федералния резерв на САЩ. Според CME Group 90,7% от експертите прогнозират, че през ноември американският паричен регулатор отново ще повиши базовия лихвен процент с 0,75 процентни пункта до диапазона 3,75-4% годишно. Тези прогнози засега не се променят, като не дават причина за допълнителни движения на пазара на благородни метали, който е чувствителен към паричната политика на САЩ.

В същото време доходността на десетгодишните държавни облигации (US Treasuries), която също влияе върху цената на златото, като цяло е стабилна. В момента тази доходност леко се понижава - до 4.011% от последно ниво на затваряне при 4.015%.