Цените на златото са стабилни и не отчитат никаква динамика във вторник сутринта. Пазарните участници се фокусират върху първия телевизионен дебат между действащия американски президент Доналд Тръмп и претендента за поста Джо Байдън, показват данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк нараства със символичните 0,02% или с 0,3 долара до 1,882,6 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто също поскъпнаха само с 0,05%, до 23,615 долара за унция.

Предизборният дебат между Тръмп и Байдън започва по-късно във вторник. Тръмп изостава далеч от Байдън в социологическите проучвания и се очаква да атакува съперника си за президентския пост в дискусията.

Резултатът от дебата може да повлияе на курса на долара, към който цената на златото е чувствителна. По-слабият долар поддържа цената на даден актив, като го прави по-евтин за инвеститорите, притежаващи различна валута, и обратно.

Търговците също оценяват очакванията от новите стимули за американската икономика. Демократите в Конгреса актуализираха предложения за подпомагане на икономиката, предлагайки да се похарчат 2,2 трилиона долара за тези цели.

"Ако този законопроект бъде одобрен преди изборите през ноември, тогава мисля, че това ще подкрепи настроенията за инвеститорски риск", каза Хауи Лий, икономист в OCBC Bank, пред Ройтерс.