Цената на златото в четвъртък сутринта се движи близо до най-слабите си нива от осем седмици, тъй като протоколите от последното заседание на Федералния резерв на САЩ показаха, че неговите членове до голяма степен са съгласни да продължат да се борят с инфлацията с повече повишения на лихвените проценти.

В протокола се посочва, че инфлацията "остава доста над" целта на Фед от 2%, а пазарът на труда "остава много стегнат, което допринася за продължаващия натиск върху заплатите и цените". Тези данни дойдоха след по-силната от очакваната инфлация, работните места и данните за продажбите на дребно в САЩ, които подкрепиха аргумента за по-нататъшно затягане на паричната политика. Някои членове на Фед също посочиха миналата седмица, че са отворени за по-голямо увеличение от 50 базисни пункта на лихвения процент на срещата на централната банка през март. Инвеститорите сега очакват последните данни за БВП на САЩ и седмичните молби за безработица в четвъртък.

Към 10 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 4,20 долара, или с 0,22%, до 1837,30 долара за тройунция. Във вторник цената на златото падна с 1%.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1829,58 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Мартенските фючърси на среброто се понижиха с 0,29%, до 21,56 долара за унция.

Експертите отбелязват, че американската ваута намери добра подкрепа от позицията на Фед и това е основният фактор, който оказва негативен натиск върху търсенето и съответно деноминираните в долари цени на злато.