Цените на златото спадат в сряда сутринта на фона на нарастваща инвеститорска нагласа за търсене на риск

Данните от днешната търговия показват спад в цената на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк с 0,31%, или с 5,45 долара, до 1 758,1 долара за тройунция.

В същото време цената на сребърните фючърси за юли се повиши с 0,06% до 25,883 долара за унция.

Пазарът е свидетел на нарастване при търсенето на рискови активи поради запазването на оптимистични настроения по отношение на перспективите за глобално икономическо възстановяване.

Базираният в Сингапур пазарен стратег от IG Йип Цзюнь Жун, цитиран от Bloomberg, смята, че след леко увеличение златото отново отслабва. Той също така отбеляза, че данните за растежа на американския индекс на потребителското доверие през юни предполагат подобрение на потребителските разходи в бъдеще и това ще има положителен ефект върху долара и обратен върху стойността на златото.

Според резултатите от първата половина на годината цената на благородния метал е спаднала със 7,8%. В същото време, според резултатите само от второто тримесечие, златото поскъпна с 2,3%.

В допълнение към възстановяването на световната икономика, натискът върху златото се оказа от укрепването на долара, което се наблюдава след юнското заседание на Федералния резерв на САЩ, след което регулаторът представи прогнози за възможен по-твърд курс поход по-рано от очакваното.