Цените на златото са незначително се понижават в понеделник сутринта, като опасенията от ново развитие на коронавирусната пандемия поддържат стойността на скъпоценния метал над 1800 долара за унция,

Данните от днешната търговията показват, че цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 0,15%, или с 2,75 долара, до 1802,15 долара за тройунция.

В същото време мартенските сребърни фючърси поевтиняват с 0,84% до $22,343 за тройунция.

Цената на златото днес преминава корекционен спад след ръста от предходните два дни, като общо за това време жълтите кюлчета поскъпнаха с 2,3%.

В същото време златото задържа позицията си малко над важната граница от $1800 за унция поради рисковете, за световната икономика, свързани с коронавируса , тъй като традиционно благородният метал действа като защитен актив. Поредната вълна от опасения е свързана с новия вариант - "Омикрон", за който се смята, че е по-устойчив на ваксини и се разпространява по-бързо. Увеличаването на случаите на заразяване може да доведе до нови карантинни ограничения в редица страни, което е негативен фактор за възстановяването и растежа на световната икономика.

Що се отнася до бъдещите перспективи, инфлацията, чийто скок вече придоби глобален характер, също е положителен фактор за котировките, тъй като златото традиционно действа и като средство за хеджиране на инфлацията. В САЩ годишната инфлация през ноември се ускори до рекордните от 1982 г. насам 6,8%, а освен това Федералният резрев повиши прогнозите си за темпа на нарастване на потребителските цени в страната за следващата година.