Цената на златото в сряда сутринта умерено се понижава поради очакванията за затягане на паричната политика на Федералната резервна система на САЩ, коментират анализаторите.

Според данните от днешната търговия, към 9:42 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с $8,1 или с 0,49%, до $1647,7 за тройунция.

Скъпоценните жълти кюлчета се търгуват на спот пазара по 1642,64 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време декемврийските фючърси на среброто поевтиняха с 0,04% до 18,593 долара за унция.

От началото на годината Федералният резерв непрекъснато повишава базовите си лихвени ставки, като резултат от предишните три заседания повишението е с по 0,75 процентни пункта. Тези мерки се предприемат за борба с високата инфлация. Затягането на паричната политика на САЩ укрепва долара и повишава доходността на американските държавни облигации, които ставата по-изгодна инвестиционна алтернатива на други "безопасни" активи като златото.

Според CME Group 90% от анализаторите прогнозират, че Фед ще повиши лихвата с още 0,75 процентни пункта през ноември до 3,75-4% годишно.

"Склонен съм да мисля, че ястребовите настроения на Фед сега до голяма степен са отчетени. Въпреки това, вероятността от забележимо краткосрочно покачване на цените на златото е много ограничена поради по-високите лихви и все още силния долар", цитира Bloomberg думите на управителя директор на Precious Metals Insights Ltd. Филип Клапвейк.