Цената на златото в сряда сутринта умерено се понижава поради ръста на доходността на алтернативния инструмент за "сигурни" инвестиции US Treasuries - държавните облигации на САЩ, коментират на анализаторите.

Според данните от днешната търговията,към 9:30 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава със 5,10 долара, или с 0,30%, до 1707,8 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1696,96 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време стойността на декемврийските фючърси на среброто се понижиха с 0,42% до 17,832 долара за унция.

Анализаторите отбелязват влиянието върху цената на златото на ръста на доходността на американските държавни облигации. При 10-годишните държавни облигации на САЩ тя се повиши за шест поредни седмици и сега възлиза на 3,338%.

Държавните облигации на САЩ са алтернативна инвестиция на златото, така че котировките им като правило имат многопосочна динамика.

"Златото се върна в опасната зона, тъй като доходността на облигациите скочи. Изглежда, че централните банки сега ще бъдат агресивни с повишаване на лихвените проценти. Ситуацията може бързо да се влоши, ако цената на златото падне под нивото от $1690, тъй като няма много подкрепа за нивото от $1650", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda, цитиран от Bloomberg.