Златото се обезценява във вторник сутринта до малко под 1955 долара за тройунция в очакване на новини за повишаване на лимита на държавния дълг на САЩ, показват данните от днешната търговия.

Към 9:35 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $10,30, или с 0,56%, до $1952,80 за тройунция.

Жълтите кюлчета се търгуват на спот пазара по 1936,20 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Юлските фючърси на среброто в същот време се поевтиняха с 1,07% до 23,11 долара за унция.

Несигурността, свързана с увеличаването на тавана на държавния дълг на САЩ, продължава да оказва влияние върху търговията. Президентът Джо Байдън каза по-рано, че е постигнал бюджетно споразумение с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, за да избегне фалита на страната. А от Белият дом посочиха, че Байдън е в ежедневен контакт с лидерите на Конгреса относно предстоящото гласуване на сделката.

Ситуацията с рисковете от неизпълнение на сделката беше отразена и в очакванията за паричната политика на Федералната резервна система на САЩ, като следващото заседание на регулатора е насрочено за 13-14 юни. Според CME Group 61,3% от експертите предвиждат през юни вдигане на базовите лихви с още 25 базисни точки от сегашните 5-5,25%.

"Вярваме, че тази сделка закрепи повишение на лихвения процент с 25 базисни пункта на срещата на 13-14 юни. Тъй като банковият стрес отслабва, потенциалното неизпълнение на задължения беше единственото нещо, което можеше да предотврати повишаване на лихвения процент следващия месец", каза анализаторът на Brown Brothers Harriman Уин Тин пред AFP. Експертът отбеляза, че намаляването на лихвите преди края на годината е напълно изключено от прогнозите.

Златото е чувствително към очакванията за паричната политика на централната банка на САЩ, тъй като това се отразява върху долара и от там върху цената и търсенето на благородния метал.