Цената на златото във вторник сутринта умерено се понижава, докато пазарите очакват публикуването на протокола от февруарското заседание на Федералния резерв на САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:40 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex спада с 5,50 долара, или с 0,31%, до 1844,70 долара за тройунция.

Скъпоценният жълт метал се продава на спот пазара по 1835,10 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Мартенските фючърси за среброто в същото време поевтиняват с 0,5% до $21,707 за унция.

В сряда се очаква да бъдат публикувани протоколите от февруарското заседание на Федералната резервна система на САЩ, документът може да съдържа сигнали за бъдещата парична политика на регулатора. Според CME Group 81,9% от анализаторите март през очакват основният лихвен процент в САЩ отново да се повиши с 0,25 процентни пункта до 4,75-5% годишно.

В очакване на новото затягане на паричната политика, както и възможни нови "ястребови" сигнали от Фед, доларът продължава да укрепва - по-специално спрямо еврото и йената. И това само по себе си е негативен фактор за златото: благородният метал става все по-малко достъпен за притежателите на други валути. Освен това доларовите активи, главно държавните облигации на САЩ, са алтернатива на златото като "надеждни и безопасни" инвестиции.