Цената на златото в четвъртък сутринта се покачва с 1,5% до 1980 долара за тройунция, показват данните от днешната борсова търговия. Пазарите оценяват резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ (FRS) и прогнозите за динамиката на основния лихвен процент.

Към 9:35 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се увеличи с 32,6 долара, или с 1,67%, до 1982,20 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценните кюлчета се търгуват по 1982,56 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Майските фючърси за среброто в същото време поскъпнаха с 1,54% до 23,137 долара за унция.

Златото е подкрепено от сигналите на Фед за неговите планове по отношение на лихвените проценти , тъй като това се отразява в стойността на долара, към който цената на благородния метал е чувствителна. Традиционно по-меките нагласи към паричната политика на американската централната банка възпира курса на долара, което прави златото по-достъпно при покупка в друга валута.

В сряда Фед повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта, както се очакваше, до 4,75-5% годишно. Регулаторът също прогнозира намаляване на лихвите към края на 2024 г., но не очаква намаление тази година.

Според CME Group 61,9% от анализаторите прогнозират, че базовия лихвен процент на Фед ще остане непроменен през май, а 38,1% от тях- увеличение с още 25 базисни пункта. По този начин пазарите очакват, че Фед може да прекъсне цикъла на повишения, който започна през март миналата година, през което време регулаторът повиши лихвата девет пъти.