Цената на златото в понеделник забележимо расте след атаките с дронове над петролните рафинерии в Саудитска Арабия и слабите макроикономически данни от Китай. Поради същите причини курсът на долара спада по отношение на йената, инвеститорите се обръщат към по-безопасни активи в условията на повишаващо се геополитическо напрежение.

Днес сутринта декемврийските фючърси за скъпоценния метал на нюйоркската борса Comex поскъпват с 12,45 долара, до 1511,95 долара за тройунция. Цента на декемврийските контракти за среброто се покачват с 2,19%, до 17,953 долара за унция.

Петролът подскочи с 20% след атаки с дрон срещу Saudi Aramco

Петролът подскочи с 20% след атаки с дрон срещу Saudi Aramco

Това е най-голямото поскъпване в рамките на един ден в историята

Освен атаката на йеменските бунтовници хуси над обектите Saudi Aramco, за които САЩ в събота през нощта обвини и Иран, пазарите са притеснени за перспективите на световната икономика. Това увеличава търсенето на активи "тихи пристанища" каквито са златото и японската йена. Според официалните данни промишленото производство и търговията на дребно в Китай през август неочаквано се забавят спрямо прогнозите - съответно до 4,4% и 7,5%, при очаквания за ръст от 5,2 и 7,9 на сто.

Курсът на японската валута днес сутринта се покачва спрямо американската до 107,84 йени за долар от 108,07 йени за долар в края на търговията в петък.

В същото време курсът на долара се покачва леко по отношение на еврото - до $1,1071 от нивото в края на миналата седмица - 1,1073 долара за едно евро.