Цената на златото в понеделник сутринта се покачва, което е улеснено от намаляването на доходността на американските държавни облигации. В същото време пазарите чакат началото на цикъла от заседния на големите централни банки в света.

Данните за търговията към 9:30 ч.българско време показват, че цената на августовските фючърси за злато Comex на борсата в Ню Йорк нараства с 8,00 долара, или 0,43%, до 1853,40 долара за тройунция. В същото време на спот пазара жърлтите кюмета се търгуват по 1854,71 долара за унция, информира Reuters

Цената на юлските фючърси за сребро все повишиха с 1,78% до $22,29 за тройунция.

Доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries) падна до 2,95% спрямо предишното затваряне при 2,955%. Държавните облигации на САЩ са алтернативна инвестиция на златото, така че котировките им, като правило, имат многопосочна динамика.

Анализаторите отбелязват, че цената на златото ще продължи да се влияе от фактори, свързани с монетарната политика на световните централни банки. "След неотдавнашния доклад за безработицата в САЩ, участниците на пазара ще останат много чувствителни към всякакви сигнали относно бъдещата политика на централната банка", каза за Reuters пазарният стратег на IG Йеп Джунг Ронг.

Тази седмица е насрочена среща на Европейската централна банка, а следващата седмица ще се проведат заседания на Федералния резерв на САЩ, Английската централна банка и Централната банка на Япония. Очаква се световните централни банки да са склонни да затягат паричната политика, която традиционно поддържа националната валута. По-специално, укрепването на долара ще ограничи търсенето на злато, което в този случай ще бъде по-малко достъпно при покупка в друга валута.