Цената на златото расте в понеделник сутринта поради липса на настроения за риск, инвеститорите оценяват вероятността от затягане на паричната политика от Федералния резерв на САЩ.

Данните за днешната търговия показват, че цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 3,45 долара, или 0,2%, до 1811,35 долара за тройунция.

В същото време мартенските сребърни фючърси поскъпват с 1,41% до $22,793 за тройунция.

След като Федералният резерв на САЩ сигнализира за вероятно предстоящо увеличение на основния лихвен процент, инвеститорите оценяват вероятността от затягане на паричната политика на регулатора. Търговците предпочитат да купуват безопасни активи " убежища" като злато, за да избегнат рисковете.

Освен това благородният метал е подкрепен от петъчния доклад за пазара на труда в САЩ. Така безработицата в страната нарасна до 4% през януари от 3,9% през декември, а броят на заетите в неземеделските сектори на икономиката се увеличава с 467 000 души. В същото време анализаторите очакваха безработицата да се запази на нивото от декември и нарастване на броя на заетите в неземеделския сектор със 150 000 души.

"Цената на благородния метал се повиши след по-добър от очакваното доклад за работните места в САЩ и докато търговците премислят дали Федералният резерв ще затяга по-агресивно паричната политика", каза анализатори на ANZ пред The Wall Street Journal.