Цената на златото в петък сутринта леко се увеличава основно поради спада на долара спрямо основните световни валути и по-специално по отношение на еврото.

Според данните за днешната търговия цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк се повишава с 0,33%, или с 5,75 долара, до 1 757,55 долара за тройунция.

В същото време септемврийските фючърси на среброто поскъпват с 0,65% до 23,267 долара за тройунция.

В петък доларовият индекс (курсът на долара спрямо кошница от валутите на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) спадна с 0,07%. А спрямо еврото американската валута отслабва още по-силно, което има положителен ефект върху стойността на златото. По -евтиният долар прави златото изгодно и по-лесно достъпно, когато инвеститорите притежават друга валута. Но очевидно ефектът от такъв фактор е ограничен.

"Златото се търгуваше в тесен диапазон и изглежда няма причина цените да се покачват над върха от понеделник", цитират анализаторите на Pepperstone от деловото издание The Wall Street Journal.

В понеделник златото започна да се търгува на 1 765 долара за унция, но още същия ден цената на жълтите кюлчета падна с повече от 2%.