Цената на златото се понижи рязко в четвъртък и отбеляза най-големия си еднодневен спад за повече от шест седмици. Ден по-рано беше публикуван протоколът от декемврийското заседание на Федералния резерв на САЩ, в който пазарът улови склонността на централната банка да повишава лихвите по-рано и по-бързо от очакваното, което се обяснява с ускоряването на инфлацията.

Сегашната ситуация може да се разглежда като меча за пазара на злато, поне за кратко време, тъй като повишаването на лихвените проценти може да отслаби инвеститорския интерес към златото и да го прехвърли към държавните облигации, отбелязва Dow Jones Newswires.

Февруарските фючърсите на златото вчера на борсата COMEX в Ню Йорк поевтиняха с 35,90 долара, или 2,0%, до 1789,20 долара за тройунция, след като се повишиха с 0,6% в сряда. Котировките отново паднаха под нивото от $1800, което се счита за част от психологически важната подкрепа за скъпоценния метал.

"Инвеститорите, които се интересуват от тези активи (злато и облигации) ще бъдат доволни от рязкото забавяне на инфлацията, тъй като това ще попречи на Фед да затяга твърде бързо паричната политика. Ако това (забавяне на инфлацията) не се случи, ситуацията на пазарите за тези активи могат да се влошат", отбеляза Фавад Разакзада, пазарен анализатор в ThinkMarkets.com.

След публикуването на протоколите инвеститорите продаваха облигации на фона на очакванията за затягане на политиката на Фед и вероятността от поне трикратно увеличение на лихвените проценти през 2022 г.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши рязко: в четвъртък тя се покачи до 1,73%, най-високата стойност от март.

Инвеститорите проследиха и седмичния отчет за броя на първоначалните молби за обезщетения за безработица. Според данни, публикувани в четвъртък, през седмицата от 26 декември до 1 януари този показател се е увеличил със 7 000, до 207 000. Освен това външнотърговският дефицит на САЩ през ноември възлиза на 80,2 млрд. долара срещу 67,2 млрд. месец по-рано.

Междувременно сребърните фючърси на NYMEX за март затвориха сесията в четвъртък с понижение от 98 цента, или 4,2%, до $22,19 за тройунция. В сряда среброто поскъпна с 0,5%.

Платинените фючърси за април паднаха с 41,20 долара, или с 4,1%, до 960,70 долара за тройунция, след като се повишиха с 3,2% в сряда. Мартенските фючърси на паладий поевтиняха с 28,70 долара, или с 1,5%, до 1873,90 долара за унция, след като нараснаха с 2,3% ден по-рано.