Цената на златото в сряда сутринта остава под границата от 1750 долара за тройунция, търговците продължават да очакват сигнали от системата на Федералния резерв на САЩ за бъдещата й парична политика.

Според данните за днешната търговия, към 9:30 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 2,4 долара, или 0,12%, до 1744,4 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1747,01 долара за една тройунция, информира Ройтерс.

В същото време септемврийските фючърси за среброто поевтиняха с 0,34% до 18,962 долара за унция.

Златото спря спада миналата седмица, който от ниво над $1,800 се установи на $1,750-$1,760 в очакване на речта на председателя на Фед Джеръм Пауъл на конференцията в Джаксън Хоул. Пазарите очакват да получат сигнали за по-нататъшната парична политика от председателя на регулатора, както и оценка на икономическата ситуация и прогнози.

Старши икономист в Goldman Sachs Group Inc. Ян Хациус, цитиран от Bloomberg, очаква Пауъл да се изкаже в полза на по-бавно повишаване на лихвите.

Анализаторите са почти еднакво разделени за вероятността да се очаква увеличение на лихвите с 50 базисни пункта или с 75 базисни пункта на срещата на централната банка през септември, според CME Group. Увеличението може да е пето поред на фона на високата инфлация в САЩ. Златото е чувствително към сигнали от Фед, тъй като това се отразява на долара, което от своя страна се отразява върху стойността на благородния метал.