Златото в понеделник сутринта съвсем леко поскпъва, търговците очакват предстоящите решения за паричната политика на Федералния резерв и важна макроикономическа статистика от САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се покачва с $1,5, или с 0,08%, до $1992,0 за тройунция.

На спот пазара скъпоценните жълти кюлчета се продават по 1980,93 долара за тройнуция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на юлските фючърси на среброто намалява с 0,40% до 24,93 долара за унция.

Пазарите са в очакване на майското заседание на Федералния резерв на САЩ. Според CME Group 88,6% от анализаторите очакват ново увеличение на основната лихва на Фед на тази среща - с 0,25 процентни пункта от сегашното ниво от 4,75-5% годишно. Увеличаването на лихвите има положителен ефект върху долара, което от своя страна увеличава търсенето на американски ценни книжа като алтернативни безопасни активи на златото.

Инвеститорите също очакват публикуването на данните за БВП на САЩ, които са планирани за публикуване в четвъртък. Анализаторите смятат, че първата оценка на Министерството на търговията за икономическия растеж на страната през последното тримесечие ще бъде 2% на годишна база, след като се повиши с 2,6% тримесечие по-рано.