Цената на златото в понеделник сутринта падна до най-ниското си ниво от края на март насам. Причината за това са силните статистически данни за пазара на труда в САЩ, което засили опасенията от ограничаване на стимулиращите мерки на Федералния резерв,

Според данните от днешната търговия цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 1,22%, или с 21,5 долара - до 1 741,6 долара за тройунция. В същото време котировките за кратко падна даже под 1 700 долара през нощта - за първи път от 31 март.

Цената на септемврийските фючърси за сребро се понижи с 1,69% до 23,915 долара за унция.

"Златото поевтинява в азиатската търговия след силен доклад за безработицата в САЩ, който засили опасенията, че Фед ще ограничи мерките за стимулиране", коментират анализатори на ANZ Research, цитирани от The Wall Street Journal.

В петък Министерството на труда на САЩ публикува данни за пазара на труда в страната, които се оказаха по-добри от прогнозираните. Безработицата в страната през юли спада до 5,4%от юнското ниво от 5,9%, прогнозата беше за 5,7%. Броят на заетите в неземеделски сектори на икономиката се е увеличил с 943 хиляди вместо очакваните 870 хиляди души.

Силната статистика, предполагаща икономическо възстановяване, може да подтикне Федералният резерв на САЩ да ограничи стимулиращите мерки, което ще подкрепи долара. Укрепването на американската валута ще ограничи търсенето на злато, което в този случай ще стане по-малко достъпно за инвеститорите с друга валута.