Цената на златото се задържа над 1850 долара за тройунция в четвъртък сутринта, движейки се близо до най-високите си нива от почти седем месеца на фона на общата слабост на долара, докато инвеститорите пренебрегват ястребовите сигнали от Федералния резерв на САЩ.

От американския паричен регулатор казаха, че тази година не се очакват намаления на лихвените проценти и че ще е необходима рестриктивна парична политика, но оставиха отворена вратата за по-бавно увеличение на лихвените проценти.

Притесненията относно здравето на американската икономика също подкрепиха цената на скъпоценния метал, тъй като ISM Manufacturing PMI показа, че производствената дейност в САЩ се е свила за втори месец през декември, докато показателят на цените, плащани от фабриките за суровини, е паднал до най-ниското ниво от повече от 2-1 /2 години.

Новите данни за Франция и Германия предполагат, че инфлацията в Европа може да е достигнала своя връх, пише Тrading Еconomics.

Според резултатите от днешната търговия, към 9:40 часа българско време, цената на златните фючърсите на борсата Comex в Ню Йорк расте с 0,03% или с 0,5 долара - до 1859,50 долара за една тройунция.

На спот пазара в същото време жълтите кюлчета се търгуват по 1853,73 долара за една тройунция.