Ботовете с изкуствен интелект може и да не ни отнемат работните места, свободата и планетата, но е доста вероятно в най-скоро време да ни лишат от "удоволствието", по-известно като досадни домакински задачи. Поне такова впечатление създадоха от Samsung, след като представиха в мебелен магазин на веригата KARE богата селекция от нови устройства - от смарт телевизори до прахосмукачка.

Те имат една обща черта - част са от единна екосистема, в която AI има все по-голяма роля. Концепцията си има и име - One Samsung, като целта е цялостно потребителско изживяване.

Голямата картина

Най-ярко (във всеки смисъл на думата) беше присъствието на изцяло новата категория при телевизорите - Samsung AI TV. Компанията вече 18 години е лидер в своя сегмент, но сега доказаните картина и звук бяха допълнени от редица функционалности с изкуствен интелект.

Сред тях са драстично подобрени AI Upscaling и Motion Enhancer Pro за детайлно изображение с прецизни движения, както и нови алгоритми за по-чист и по-добре позициониран в пространството диалог.

Снимка 668568

Източник: Samsung

AI TV флагманът е Neo QLED 8K QN900D, като в 4K категорията компанията предлага новия Neo QLED 4K QN95D, а голяма част от новите AI технологии влизат и в обновената гама OLED модели.

Повече за AI телевизорите можете да прочетете тук:

AI вече е готов да управлява смарт телевизора ви

AI вече е готов да управлява смарт телевизора ви

Новите Neo QLED и OLED модели на Samsung идват със заявка за картина, звук и изживяване от ново поколение, и атрактивна кампания за предварителни поръчки

Живот като на кино

Висококачественото видео се нуждае от адекватно аудио. Саундбаровете на Samsung вече цяло десетилетие са най-продаваните на пазара, като тази година флагманският модел Q990D е с 11.1.4-канална конфигурация с безжичен Dolby Atmos, но и със Smart Grouping, който или изпълва помещението, или дава възможност за дискретно индивидуално слушане.

За наистина кино изживяване, обаче, Samsung вече има и изцяло новия Music Frame - мултифункционално устройство, което е едновременно фото рамка и 120-ватова безжична колона. Дизайнът е вдъхновен от култовия телевизор The Frame, а функционалностите включват AI гласов асистент и най-вече Q-Symphony поддръжка.

Снимка 668567

Източник: Samsung

С нейна помощ се постигат стерео звук или пълна интеграция с телевизор и саундбар.

Тъй като лятото е пред нас, а с него - и кино вечерите на най-изненадващи места, от Samsung обновиха и своя популярен преносим проектор. Freestyle 2Gen вече превръща всяка стена в до 100-инчов екран с мощен 360-градусов говорител.

С помощта на SmartThings платформата, оптималното настройване на всяко от тези устройства отнема секунди.

Моят дом, моята AI крепост

Когато говорим за изкуствен интелект, все още е по-лесно да си го представим в ролята на помощник за по-добро мултимедийно забавление. Истинската разлика обаче идва в момента, в който оставим на алгоритмите да се погрижат за по-малко вълнуващата (или направо скучна) част от случващото се у дома.

Малцина се усещат пеперуди в стомаха от идеята да ровят какво има в хладилника, а вероятно още по-скромно е мазохистичното малцинство на тези, които с широка усмивка включват прахосмукачката и обикалят с нея из стаи и коридори. AI идва на помощ.

Снимка 668566

Източник: Samsung

Намираме го в най-едрия представител на показаните от Samsung продукти - хладилникът Family Hub. Той не е просто уред, в който се съхранява храна - мисията му е да бъде своеобразен команден център на умния дом.

Така от големия екран на вратата му или чрез гласови команди можете да командвате чрез SmartThings десетки други устройства, да гледате мултимедийно съдържание или даже бързо да "прегледате" какво има вътре - като последното чрез функцията View Inside вече може да се случва и дистанционно през смартфона.

Чрез AI се създават хранителни профили, като те после помагат чрез предложения за рецепти с прости инструкции.

Ако Samsung Family Hub е повече от хладилник, то Bespoke Jet AI е повече от роботизирана прахосмукачка. Тя е първата в света, чийто изкуствен интелект е сертифициран от независимия научен институт по безопасност UL Solutions.

Прахосмукачката анализира средата, в която работи - настилка, замърсеност и т.н. Технологията Air Pulse, въртящият се циклонен филтър и всмукателната мощност от 280 вата ефективно премахват прах и косми, за да бъдат те хигиенично разтоварени в почистващата станция.

Всичко това до неотдавна звучеше като описание на дома на сем. Джетсън от любимата футуристична анимация, но вече не е даже на равнище "прототип". Реалност е.