"Усилията по пътя всъщност са неговата цел" е мъдра мисъл, която е валидна за много неща, но със сигурност не важи за едно - настройването на телевизор. Мнозина от нас пазят детския спомен от местенето на антената във всевъзможни посоки с цел снежинките по екрана да се превърнат в мач от Евро 96 или любима анимация. Даже и тогава не беше забавно. Всеки би искал да си върне обратно пропилените минути из менюта на все по-големи и модерни телевизори, но... правилната настройка е единственият път към наистина качественото телевизионно изживяване.

А вече нещата не опират само до насочване на антена и 3-4 менюта с яркост, контраст и подобни.

Смарт телевизорът е естествен център на съвременния дом и искаме да го използваме както за развлечение - от стрийминг видео до гейминг, така и за продуктивност. За да може да изпълнява толкова широк кръг от задачи, той е едно наистина сложно устройство с десетки параметри за настройване - динамичен обхват, цветна температура, интерполация на детайли и движения, интеграция с онлайн платформи и локални датчици и още, и още.

Ако не постигнат точният баланс, потенциалът на хардуера остава неоползотворен. От потребителя, обаче, не се очаква да има задълбочените познания да регулира всичко това и точно тук идва ролята на изкуствения интелект.

Снимка 662642

Източник: Samsung

Не, не става дума за ChatGPT, с който всички от толкова много време си говорим. Компютърните невронни мрежи и машинното обучение действително стоят зад добре познатия виртуален събеседник, но те могат да се използват за оптимизиране, подобряване и даже управление на системите, които използваме всеки ден в живота си. Доказва го Samsung с новата си гама AI телевизори - Neo QLED и OLED смарт модели.

AI във всеки кадър

Тазгодишните флагмани на технологичния гигант са Neo QLED 8K моделите QN900D и QN800D - от 65 до 85 инча. Топ моделът QN900D e задвижван от най-добрия процесор на Samsung, създаван до сега - NQ8 AI Gen3. Той е не само два пъти по-бърз от предшественика си, но и бележи 8-кратен скок при невронните мрежи (от 64 до 512). Процесорът при QN800D е NQ8 AI Gen2 (256 невронни мрежи).

Това се комбинира с подобрената операционна система Tizen за нов тип пълномащабно AI подобрение на картината, звука и потребителското изживяване.

Пример за това е новият алгоритъм 8K AI Upscaling Pro, който мащабира до 33 мегапиксела съдържанието с по-ниска резолюция, като според Samsung резултатът отговаря на възможностите на дисплея и превъзхожда това, което бихте видели на 4K модел.

Както вече добре знаем, след повече от 15 години масово достъпни телевизори с висока и ултрависока резолюция, пикселите не са всичко. Новите Neo QLED добавят реалистична дълбочина на картината чрез функцията Real Depth Enhancer Pro, а AI Motion Enhancer Pro прави по-динамичните екшън и спортни сцени плавни и ясни. Геймърите пък ще могат да се възползват от AI Auto Game, който разпознава типа игра и настройка аудио-визуалните параметри на база на нейните специфики.

Снимка 662641

Източник: Samsung

Всичко това има и допълнителна "шапка" - AI Customization, който прилага кадър по кадър персонализации на база предварително зададени от потребителя параметри.

В Samsung са разбрали максимата, че добрият звук е точно толкова важен, колкото и добрата картина и изкуственият интелект е отговорен не само за това, което виждаме, но и за това, което чуваме. Active Sound Pro анализира акустичните условия в помещението и предлага най-добрите за случая настройки, Active Voice Amplifier Pro извлича диалога от фоновия шум, а Object Tracking Sound Pro синхронизира баланса на звука с действието на екрана.

С помощта на съвместимостта с HCA и Matter, както и на функцията Samsung Smart Connect буквално за минути можете да свържете Samsung AI телевизора си със съществуващите мрежи и устройства и да използвате смартфона си като универсално дистанционно - при това с високо равнище на сигурност, благодарение на Knox платформата, добре позната от Galaxy серията.

Силен отбор

На глобалната премиера Unbox & Discover на моделите за тази година, която се състоя само преди дни, хардуерните премиери на Samsung не бяха само в най-високия клас. Част от технологиите от флагманите намират място и в новите Neo QLED 4K модели (QN95, QN90, и QN85), които са с диагонал от 55 до 98 инча и Pantone и Dolby Atmos сертификация. За качеството на тяхната картина се грижи NQ4 AI Gen2 процесорът, който има редица функционалности с изкуствен интелект като Real Depth Enhancer Pro.

За геймърите и любителите на динамичното съдържание пък са OLED моделите S90 и S95 с диагонал от 48 до 83 инча. Samsung пуснаха първия Glare Free OLED без отблясъци, като освен това Motion Xcelerator 144Hz дава плавно движение и бърза реакция. Тук отново на линия е NQ4 AI Gen2 процесорът с всички прилежащи оптимизации с изкуствен интелект.

И при 4K Neo QLED, и при OLED виждаме най-доброто в класа си от Samsung до този момент.

Броени седмици преди олимпиада и европейско първенство по футбол - трудно може да се измисли по-подходящо време за премиера на нови телевизори. Предстои ни незабравимо спортно лято, като за първи път ще можем да се допитваме до прогнозите на любимия си чатбот... преди да оставим изкуствения интелект да ни накара да се почувстваме на стадиона - макар просто да сме пред смарт Samsung AI телевизора си у дома.

Кампания по предварителни поръчки

До 14.05.2024 г. потребителите могат да се възползват от кампанията по предварителни поръчки. Условия:

  • Купи Neo QLED или OLED със саундбар HW-Q700C на цената на телевизора;
  • Купи Neo QLED 8K със саундбар Q990C на цената на телевизора;
  • Купи The Frame и получи безплатна рамка;
  • Купи Music Frame с отстъпка 10%.

Закупилите някой от избраните продукти в периода на кампанията, се възползват от 0% безлихвен лизинг за 20 месеца и безплатна доставка. А ако си участвал в предварителната регистрация, използвай кода за отстъпка от 200 лева (не важи за поръчка на Music Frame).

Снимка 662639

Източник: Samsung

Пълните условия и списък на участващите модели в кампанията по предварителни поръчки: https://www.samsung.com/bg/tvs/pre-order