След като забави с месец представянето на новите си смартфони, сега Apple може да бъде изправена пред друг проблем - недостиг на чипове, които управляват консумацията на енергия, за производството на последните ѝ модели и други устройства.

А това от своя страна повдига въпросът ще успее ли компанията да отговори на традиционно по-активното търсене през празничния сезон, пише Bloomberg News, цитиран от Market Watch.

Според източници на медията все още не е ясно колко сериозно може да бъде засегнат американския гигант. По думите на запознатите е възможно доставчиците да поставят като приоритет доставките за Apple за сметка на други техни клиенти.

Пред медията те коментират още, че нарасналото търсене на чипове в глобален мащаб в комбинация с нарушените вериги за доставки заради пандемията е причина за дефицита на пазара.

Проблемите се задълбочават допълнително заради факта, че производителите на чипове трупат запаси на фона на несигурността в резултат на пандемията.

Междувременно Apple обяви смесени резултати за последното си тримесечие и не представи прогноза за предстоящия празничен сезон. Това доведе до пораждане на съмнения сред анализаторите за очакванията на гиганта за продажбите през следващите 2 месеца.