След бурната 2020 г., в която голяма част от хората започнаха да учат и работят от вкъщи (или от вилата, кафенето и дори плажа), продажбите на таблети тръгнаха рязко нагоре и през второто тримесечие на 2021 г. 40,5 млн. намериха собственици. Ако и вие се колебаете дали да купите такъв - или да подмените стария - следващите редове ще ви бъдат интересни.

Huawei пусна на българския пазар новото си предложение, което, изглежда, намира златната среда. MatePad 11 се продава срещу 999 лв. в комбинация с клавиатура, която играе ролята и на кейс, и писалка. Моделът има голям екран с размер 10,95" и батерия, която издържа 11-12 часа.

Снимка 548712

Източник: Money.bg

Ето какво трябва да знаете за него:

Huawei MatePad 11 е първият таблет на компанията с новата HarmonyOS. Ако сте свикнали с Android, ще се чувствате "у дома си" с операционната система на китайската компания, която надгражда тази на Google с допълнителни функции и различни възможности за свързване на множество устройства в една обща екосистема. Както и с подобрен, по-интуитивен интерфейс. Но за софтуера повече ще разкажем по-късно.

Стилен дизайн

Минималистичният дизайн на Huawei MatePad 11 ще допадне на всеки. Моделът се предлага в стилния цвят Matte Gray, а изработката му е отлична. С тегло от 485 грама той се усеща солидно, без да изморява особено при по-продължителна употреба.

В горната дясна част откриваме бутона за отключване и заключване, а в дясната страна тези за усилване и намаляване на звука. От другата страна се намира слота за допълнителна памет, а в долната част - USB-C порта за зареждане.

Моделът разполага и с четири говорителя, настроени от Harmon Kardon, които осигуряват изненадващо силен и ясен звук с неочаквано мощен за таблет бас.

Предната камера е поставена отляво, в средата на рамката - идеалната позиция за продължителен видеоразговор, по време на който таблетът стои върху клавиатурата, която идва в комплекта.

Отзад откриваме единична камера със светкавица, която да използвате за сканиране на документи, някоя и друга снимка или видеострийминг.

Снимка 548711

Източник: Money.bg

Бърз екран

Екранът на Huawei MatePad 11 има с какво да се похвали. С размер от 10,95" той намира златната среда между удобството при носене и при употреба. LCD панелът е с резолюция 2560х1600 пиксела и гъстота от 276ppi. Той е и първият в таблет на марката с бързо опресняване - 120Hz - което осигурява по-плавно скролване и по-бърза реакция при игрите. Моделът разполага с три режима: по подразбиране е "динамичният", при който таблетът сам балансира между 120Hz и 60Hz, с което осигурява добър живот на батерията и приятно преживяване. При желание, може да го "застопорите" и само на 120Hz, или само на 60Hz, но най-добре е да го оставите в "динамичен режим".

Разбира се, MatePad 11 разполага и с нощен режим, както и с такъв, който намалява синята светлина. Приятно допълнение е и eBook режимът, който премахва цветовете, когато четете.

Съотношението между екрана и тялото е 86%, което означава, че рамките не са твърде големи, но все пак оставят място, където да го държите без да натискате екрана.

Снимка 548713

Източник: Money.bg

Вместо лаптоп

Благодарение на големия екран и включените в комплекта клавиатура и писалка, Huawei MatePad 11 има потенциал да замени лаптопа ви в множество ситуации.

Клавиатурата смятаме за особено ценно допълнение. Тя използва силни магнити, с които придържа таблета, а взаимодействието между двете устройства се извършва чрез Bluetooth. Екранът може да бъде разположен по два начина: на 55 и 65 градуса.

Клавишите ѝ са големи, с достатъчно разстояние между тях и с позната подредба, така че свикването с нея се случва бързо. Изключително приятно допълнение е интеграцията между хардуер и софтуер и наличието на добре познатите специални команди, които могат да бъдат извършвани от нея - като copy/paste, alt+tab за смяна на прозорците, специалният бутон + d за минимизиране, контрол на звука и яркостта, и други. Клавиатурата поддържа български език, но засега само БДС, но не и фонетична подредба.

Освен като клавиатура, аксесоарът играе ролята и на кейс.

Вторият аксесоар, който върви в компекта, е новият стилус M-Pencil 2. Отново чрез магнити той се закрепя за таблета, от който и се зарежда. С едно зареждане писалката издържа до десет часа работа.

M-Pencil 2 може да се похвали с време за реакция от едва 2ms, когато пишете. В комбинация с бързия 120Hz дисплей използването на стилуса за бележки или рисуване е удоволствие. Писалката може да бъде използвана и в търсачки, освен в обичайните приложения като тези за бележки.

Снимка 548708

Източник: Money.bg

HarmonyOS и Мултитаскинг

За да замени лаптоп, таблетът трябва да дава възможност да работим по няколко неща едновременно. Добрата новина е, че MatePad 11 се справя доста добре с тази задача. HarmonyOS поддържа едновременното отваряне на две приложения на разделен екран - например видеосъдържание и уеб браузър, както и поставянето на още два "плаващи" прозорци отгоре - например календар, бележки, калкулатор и много други. При поддържаните приложения пък може да работите едновременно с едно и също в два прозореца.

Ако вече имате други устройства на Huawei, ще се радвате и на други любопитни функции като бързата връзка с телефони и лаптопи, включително за споделяне на екрана, за прехвърляне на файлове или за използване на таблета като подложка за рисуване или втори монитор.

MatePad 11 може да се превърне и в "Super Device", като така от него контролирате други устройства или прехвърляте задачи между тях - например видео или разговор.

Говорейки за приложения, стигаме до липсата на Google - вече добре известна за новите устройства на компанията. Броят на приложенията в AppGallery на Huawei продължава да расте и там може да намерим почти всички най-ползвани. Допълнение към магазина е търсачката Petal Search, в която можем да намерим линкове към други магазини - т.е. ако нещо все още го няма в AppGallery, може да го потърсите в Petal Search, откъдето да си ги инсталирате с един клик.

Снимка 548706

Източник: Money.bg

Процесор и батерия

Всичко това черпи мощ от чипсета от висок клас Snapdragon 865, който се справя с лекота и с тежките игри. В България моделът се продава и с 6GB RAM и 128GB вътрешна памет, която може да бъде увеличена с още 1TB чрез допълнителна карта.

Батерията е с капацитет 7 250 mAh и с леко издържа цял ден или над десет часа с включен екран. Зареждането ѝ става с включения в комплекта адаптер, който поддържа 22,5W бързо зареждане.

В заключение, ако си търсите таблет, Huawei MatePad 11 със сигурност трябва да попадне в краткия ви списък - особено ако сте привърженици на марката. Той намира баланса и е "за всичко и всеки" - подходящ е както за игри и филми, така и за сериозна работа и учене. Моделът разполага с отлични характеристики за ценовия си клас, а добавянето на клавиатура и писалка в комплекта е приятна изненада.

Снимка 548707

Източник: Money.bg