Преди броени дни Huawei представи първия си модел в Европа през 2021 г. — nova 9. Той вече се продава и на българския пазар на препоръчителна цена от 999 лв., а ние имахме възможността да прекараме няколко дни с него.

Ако не сте запознати със серията nova, то ще ви разкажем накратко за нея: тя се ражда през 2016 г. и се отличава с красивия си дизайн. Моделите от серията са насочени към младите и към тези, които държат на външния вид на своите джаджи и аксесоари и искат да впечатляват с тях. Те имат и високи характеристики и мощни камери, макар да не са съвсем на нивото на P и Mate сериите.

Тазгодишният nova 9 идва и с няколко любопитни функции в камерата, които ще се харесат на влогърите, а и не само.

Стилен дизайн

Да, стилният дизайн е запазена марка на моделите от серията nova и най-новото поколение не нарушава тази традиция. Huawei nova 9 се предлага в два цвята в България: привличащото "звездно синьо"с преливащи цветове и класическото стилно черно.

Дисплеят е висококачествен OLED панел с размер 6,57", Full HD и бързо опресняване с честота 120Hz. Той поддържа и технологията HDR10, която гарантира по-приятно изживяване при гледане на видео съдържание. Под него е сензорът за отпечатъци.

Снимка 552823

Камери за всеки случай

В дисплея е вградена предната камера, която поддържа 4K видео и 32 MP снимки с портретен и нощен режими.

Задната камера също предлага множество възможности, подходящи за всякаква ситуация. Обединени под системата Ultra Vision, Huawei nova 9 предлага четири камери: 50MP основна RYYB система, която осигурява по-голяма пропускливост на светлината дори при по-слаба светлина, 8MP ултраширока, 2MP за дълбочина, както и макрокамера, с която може да снимате обекти, които са на едва 4 см от нея.

Снимка 552818

Основната камера поддържа и познатия от много други модели на Huawei нощен режим, който осигурява висококачествени и ярки снимки при ниска осветеност.

Най-любопитната възможност на Huawei nova 9 при камерите обаче е специалният Vlog режим. Благодарение на него потребителите могат да снимат 4К видео едновременно с предната и задната камера, като двата потока автоматично се обединяват във един файл. Възможностите са много: може да стартирате нормално видео, а след това да включите към предната камера. Можете и едновременно да снимате с предната и задната, или пък да снимате с две от задните камери. А към заснетото съдържание може да добавите и музика директно от приложението.

И предната, и задната камера имат електронна стабилизация на видеото, което осигурява плавно и приятно за окото съдържание дори и да се движите.

Снимка 552824

Супербързо зареждане

Едновременното заснемане на два потока 4К видео е функция, която изисква процесорна мощ и много енергия. За щастие, nova 9 разполага и с двете.

Моделът се предлага с осемядрения Qualcomm Snapdragon 778G с 4G свързаност и в комбинация с 8GB RAM и 128GB ултрабърза вътрешна памет. За почитателите на видеоигрите Huawei са добавили иновативни технологии за течно и графеново охлаждане, благодарение на които телефонът не загрява, а оттам и не намалява производителността си при продължителна употреба.

Батерията е с размер 4 300 mAh и разполага с впечатляващо бързо зареждане: 66W. С включения в комплекта кабел и адаптер телефонът се зарежда до 50% за 15-на минути. Пълното зареждане отнема едва 38 минути.

Снимка 552820

Все повече приложения

Както е известно, моделите на Huawei вече не включват услугите на Google, а разработени от компанията еквиваленти като Petal Search, Petal Maps и други.

AppGallery, собственият магазин за приложения, вече разполага с над 141 хил. заглавия. Броят на регистрираните разработчици в платформата пък надхвърля 4,5 млн. Благодарение на интегрирания Petal Search търсенето на дадено приложение в AppGallery показва резултати и от други налични магазини - което означава, че дори и приложението все още да го няма в магазина на Huawei, ще може да го инсталирате директно с един клик от друго място.