Върховите модели на Huawei за 2020 г. вече са и в България, като Money.bg имаше възможността да прекара две седмици с P40 Pro - един от моделите, който вече се продава у нас. Традиционно, P-серията на втория най-голям производител в света се отличава с камерите си, но те далеч не са единственото, с което може да се похвали. Какво още предлага той и как Huawei се справят без Google Mobile Services, може да прочетете в следващите редове.

P40 Pro е средният модел от флагманската гама и като такъв представлява златната среда сред новите модели и най-добрият избор за повече потребители.

Първото впечатление от P40 Pro е повече от отлично, благодарение на стилния и изкусителен външен вид. По размери той почти не се различава от P30 Pro, но благодарение на още по-тънките рамки дисплеят е пораснал до 6,58 инча. OLED екранът вече заема впечатляващите почти 92% от повърхността, като тази година той вече "прелива" не само от двете страни, но и отгоре и отдолу, както и по ъглите. Гърбът също е стъклен, а рамките са алуминиеви, като моделът е прахо- и водоустройчив с рейтинг IP68.

Снимка 476110

Huawei винаги са впечатлявали с цветовете на своите модели и P40 Pro не е изключение. Матовият Silver Frost цвят, в който е нашето тестово устройство, е особено елегантен и привличащ поглед. Най-добрата новина е, че отпечатъците не личат.

Връщаме се обаче на дисплея, тъй като определено има какво да разкажем за него. Моделите от серията P40 са първите, които могат да се похвалят с по-бързо опресняване на информацията, която се показва на екрана. Това вече се случва с 90Hz, вместо с обичайните за другите модели на пазара 60Hz. Резултатът трудно може да бъде предаден изцяло с думи, но ползването на P40 Pro е несравнимо по-приятно: всичко изглежда по-бързо и по-гладко, а разликата е видима не само, докато играете игра, но и във всяко меню и приложение.

Бързото опресняване е приятно допълнение, но дори и да го нямаше, дисплеят сам по себе си е повече от премиум. Освен че е нараснал като размер, той е вече е и по-детайлен с 441 пиксела за всеки инч, с 10% повече спрямо P30 Pro. P40 Pro поддържа HDR 10, разбира се, а цветопредаването е отлично. Налични са и Always-on опция за дисплея, както и системен Dark Mode.

Под самия дисплей е и сензорът за отключване, който тази година е с 30% по-бърз, спрямо използвания миналата година. Радваме се да видим, че сензорите за пръстов отпечатък под екрана вече настигнаха традиционните и в скорост, и в точност.

Вторият начин да отключите устройството е чрез разпознаване на лицето. Технологията е възможна благодарение не само на предната камера, но и на ToF сензора и IR технологията, побрани в горната лява част на екрана. Благодарение на последната лицевото отключване вече работи отлично дори и при пълна тъмнина.

Самата предна камера е 32MP с f/2,2 бленда и вече с автоматичен фокус. ToF и IR сензорите подобряват значително способностите ѝ, като портретите с боке ефект изглеждат още по-добре. За разлика от P30 Pro, наследникът му вече може да снима и 4K видео - и то с 60 кадъра в секунда.

По-интересни обаче са ни камерите на гърба на P40 Pro. Надеждите за камерите на новите флагмани на Huawei от години са изключително високи и компанията всяка година успява да ги направи по-добри. Изключение не прави и P40 Pro.

Снимка 476109

Сензорите са четири - основната камера притежава 50MP с бленда f/1,9 и масивния размер от 1/1,28 инча. Ултрашироката камера е 40MP с бърза f/1,8 леща, а телефото камерата - 12MP, като позволява петкратно оптично приближение. До тях се намира и ToF сензорът, който подобрява автоматични фокуса и дава боке ефекта, когато снимате портрети и други близки обекти.

P40 Pro се нареди на върха на класацията на DxOMark, като най-добрата камера в телефон до момента, изпреварвайки претендентите с четири точки. И наградата е заслужена.

Подобренията спрямо P30 Pro са видими: всички снимки са с висок детайл, изключително точно цветопредаване (подобрение е с 45%, спрямо миналата година, според Huawei), а камерата на P40 Pro е и най-добрата за нощни снимки, благодарение и на RYYB сензорът. Възможностите в приложението са безброй, включително ръчно настройване на редица аспекти на камерата и снимане в RAW формат, който запазва повече информация и позволява по-добро последващо обработване. Накратко, с P40 Pro ще ви е трудно да направите лоша снимка.

Тазгодишните подобрения в качеството на снимките се дължат не само на самите камери, но и на изкуственият интелект, който обработва кадрите, преди да ви ги представи. Той се включва винаги, разпознавайки сцената и детайлите в нея, работейки бързо и тихо, за да направи нужните подобрения.

Тази година, благодарение на него, Huawei добавя и функцията Golden Snap, която дава няколко възможности, например премахване на минувач от снимката и отражение, когато снимате през стъкло. Той прави и няколко снимки, като автоматично подбира най-добрата.

Любопитно е 5-кратното приближение, което P40 Pro предлага. Основната камера се използва за до двукратно приближение, а телефото камерата "поема" след това. Моделът използва fusion алгоритъм, който комбинира данни и от двете камери, сливайки няколко кадъра в един.

Как се справя приближението, вижте в следващите снимки:

Снимка 476107
Снимка 476104
Снимка 476106
Снимка 476105

Подобрения има и при видеото, което тази година е на съвсем ново ниво. P40 Pro снима до 4К с 60 кадъра в секунда, като предлага и ултра slow motion видео до 7 680 кадъра в секунда. Оптичната стабилизация е отлична, а цветовете и детайлите са на изключително високо ниво. При флагманите от серията P40 е налице и функция Audio Zoom, която симулира и приближаване на звука, когато се приближава картината.

Накратко, камерата получава отлична оценка, отново.

Зад всички възможности на P40 Pro стои новия процесор на компанията Kirin 990 с осем ядра, който позволява и 5G свързаност - когато тя се появи в България. Моделът се предлага с 8GB RAM и 256GM за съхранение (плюс още 50GB безплатно облачно пространство за период от 12 месеца). Високите характеристики, заедно с 90Hz дисплей, гарантират гладко и бързо ползване на телефона, като нищо не може да го "задъха".

Батерията също получава висока оценка - тя е с размер 4 200 mAh, което е достатъчно за повече от ден употреба. P40 Pro идва и с ултрабързо 40W зареждане, което пълни батерията до 80% за 30 минути. Поддържа се и 27W безжично зареждане, а с P40 Pro може да зареждате и други устройства, например умен часовник или други телефони.

От всичко казано дотук става ясно, че хардуерът на Huawei P40 Pro е на отлично ниво и в някои области дори надхвърля очакванията за 2020 г. Какво обаче се случва със софтуера? За съжаление, този модел също не може да ползва услугите на Google, поне засега. С един подписа на президента на САЩ Доналд Тръмп това може да се промени, но към момента нямаме индикации, че това ще се случи.

Вместо услугите на Google, P40 Pro ползва Huawei Mobile Services, а вместо PlayStore - AppGallery.

Около приложенията и услугите е голямата въпросителна за много потребители.

Снимка 476112

Липсата на Google Mobile Services обаче не означава, че трябва да се откажете от услугите на щатския гигант. Пощата в Gmail работи отлично с вграденото приложение, а YouTube и търсачката работят отлично в браузъра. Google Maps също могат да бъдат използвани, но инсталацията не е от магазина за приложения.

Вместо PlayStore, P40 Pro идва с AppGallery, собствения магазин за приложения на Huawei. Компанията инвестира досега над $1 млрд. и той започва да се пълни с познатите на всички приложения от магазина на Google, включително и такива за онлайн банкиране от родни банки. Разбира се, това не става моментално, но броят им продължава да расте с всеки ден, а чрез специална форма може да посочите изрично кои ви липсват

Освен PlayStore и AppGallery, има и други магазини за приложения, които може да ползвате, като Huawei дават насоки в тази посока. На първо място, P40 Pro идва и с приложението Phone Clone, което ще копира приложенията от стария ви телефон на новия модел. Така програмите, с които сте свикнали, ще работят и на P40 Pro.

Вторият вариант е приложението MoreApps, което може да бъде изтеглен безплатно от AppGallery. Накратко, то има вградена търсачка за други приложения и предлага три варианта за изтегляне и използване на други приложения: или от самото AppGallery, или от трети надеждни магазини, или уеб версии. Предлага и автоматичното им обновяване при поява на ъпдейт.

Снимка 476111

Колко бързо ще се развие AppGallery не знаем, но компанията видимо инвестира много средства и усилия, за да компенсира липсата на PlayStore. Размерът на продажбите и потребителите на модели от компанията означава и че разработчиците не могат да си позволят да загърбят толкова много клиенти. Все пак обаче трябва да имате предвид, че някои приложения може все още да не работят, така че се запознайте предварително. С малко желание и усилие обаче е вероятно нищо да не ви липсва, но това зависи и от нивото на техническите ви умения.

Безспорно, P40 Pro е устройство, което отговаря и надхвърля очакванията и желанията на потребителите, като впечатлява с дизайн, дисплей, камера и батерия, а политическите игри го лишават от възможността да бъде наистина перфектен.

В България моделът се предлага заедно с часовника Huawei Watch GT2 на препоръчителна цена от 1999 лв.