Apple ще оборудва с 5G поддръжка и трите iPhone модели, предназначени да излязат на пазара през 2020 г. Това прогнозира известният анализатор Мин-Чи Куо, пише Infostock.bg.

Коментарът му идва дни, след като стана ясно, че гигантът от Купертино придобива модемния бизнес на Intel. Според Куо това е добра предпоставка за Apple да разработи собствени телефони с 5G технологии.

"Вярваме, че трите нови модела iPhone през 2020 г. ще поддържат 5G по следните причини. Apple има повече ресурси за разработването на 5G iPhone след придобиването на бизнеса от Intel. Очакваме цените на 5G смартфоните с Android да спаднат до 249-349 долара през 2020 г. Вярваме, че 5G смартфоните с Android, които ще се продават за 249-349 долара, ще поддържат само Sub-6GHz. Ключът е, че потребителите ще мислят, че 5G ще е необходима функция през 2020 г.", коментира Куо.

"Следователно моделите на iPhone ще се продават на по-високи цени, за да поддържат 5G и да печелят повече субсидии от мобилните оператори и да влияят на намеренията за покупка на потребителите. Насърчаването на 5G развитието може да облагодетелства технологиите за добавена реалност (AR) екосистемата на Apple", казва още Куо.

Анализаторът казва още, че първите 5G iPhone модели ще се появят с 6GHz функционалност, вместо с по-бързата mmWave технология. Този ход ще помогне на Apple да намали разходите си при първоначалното пускане на телефони от ново поколение.

Apple планира да използва модеми на Qualcomm в първата партида 5G телефони за 2020 г., докато работи по свои собствени модемни чипове, предвидени за 2021 г.

Пречките пред 5G в Европа

Пречките пред 5G в Европа

Стария континент изостава в състезанието за по-бърз интернет

Междувременно Apple добавя нови функции към някои от популярните си iOS приложения, вградени в iPhone. Safari ще позволи на потребителите по-лесно да променят размера на текста, Mail вече ще поддържа богати шрифтове, а Notes - галерия. Приложението "Напомняния" получи най-голямото пренаписване, добавяйки опции за лесно добавяне на снимки и местоположения с бърза лента. Ако потребителят маркира дадено лице в напомняне, те ще получат известие за него следващия път, когато въведат съобщение с това лице.

Очаква се новата версия на приложението да бъде пусната за САЩ до края на 2019 г.

Нова функция "Sign in with Apple" дава на потребителите по-голям контрол над данните, които споделят с приложения. Разработчиците ще могат да включат влизането за своите приложения като алтернатива на опцията за влизане с Facebook или Google.

Ако дадено приложение поиска от потребителя да сподели имейл адреса си, потребителят може да избере да сподели своя реален адрес или да сподели с Apple, че автоматично генерира адрес, който препраща към реалния им акаунт.

Новата операционна система осигурява портретно осветление на приложението за камера и въвежда нови ефекти за редактиране на приложението за снимки. За първи път потребителите на iOS могат да завъртат и видеоклипове. Siri също получава нови актуализации, включително и по-естествен глас.

По-бърз и по-сигурен: как ще се промени вашият iPhone от есента

По-бърз и по-сигурен: как ще се промени вашият iPhone от есента

iPad получава отделна операционна система, а iTunes остава в миналото. Какво показа Apple снощи?