Чакането приключи. Apple най-накрая показа своите iPhone с 5G възможности, нов дизайн и нови дисплеи на виртуално събитие снощи.

За първи път компанията показва цели четири нови модела iPhone, а основният фокус бе 5G технологията, която всички те ще поддържат. Четирите модела включват наследници на миналогодишните iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max, както и изцяло нов модел с размер на екрана от 5,4" - за тези, които смятат, че телефоните днес станаха твърде големи.Камерите на моделите също са нови и предоставят още по-добри възможности за снимки и видео на тъмно, най-здравото стълко в смартфон в историята, по-бързи чипове и други.

Първи в представянето бе iPhone 12, наследник на най-продавания телефон през 2020 г. - iPhone 11. Моделът е с размер на екрана 6,1", но ще бъде значително по-малък, тънък и лек от миналогодишния, тъй като дисплеят използва OLED технология. Екранът пък е покрит с Ceramic Shield - най-здравото стъкло, поставяно в телефон в историята, което обещава да е четири пъти по-здраво от миналогодишните. iPhone 12 Mini е изцяло нов модел за гамата и ще има OLED дисплей с размер 5,4", което означава, че ще бъде по-малък от iPhone 6, но с по-голям дисплей.

iPhone 12

Източник: Apple

iPhone 12

Единствената разлика между двата модела е именно размерът на екрана. И двата са с нов дизайн, наподобяващ iPad Pro и обещаващ защита от вода и прах.

Камерите на двата модела са обновени. Новата широка (стандартна) камера ще снима още по-добре на тъмно - с 27%, според Apple. Night Mode, който позволява снимки при ниска осветеност, вече работи и на ултрашироката и селфи камерата. iPhone 12 ще бъде и първият телефон в света, който може да снима HDR Dolby Vision видео.

iPhone 12

Източник: Apple

iPhone 12

Моделите използват новия процесор A14 Bionic, който е първият в смартфон индустрията, произведен по 5-нанометров процес. Освен че ще бъде по-енергийно ефективен, Apple обещават 50% по-бърза работа от който и да е друг чип, произведен от конкурента компания. Спрямо миналогодишните модели, подобрението е около 40%.

Както се очакваше, в кутията на iPhone 12 Mini и iPhone 12 (както и на Pro моделите) няма да има адаптер за зареждане и слушалки, но ще има необходимия кабел. Причината е намаляване на въглеродните емисии от дейността на компанията. Ходът ще ги намали с 2 млн. метрични тона годишно - еквивалента на 450 хил. автомобила.

iPhone 12 и iPhone 12 Mini ще се продават с 64, 128 и 256GB в синьо, зелено, черно, бяло и червено. Цените им започват от $799 и $699 съответно. Предварителните поръчки започват от 16 октомври, а доставките - от 23 октомври за iPhone 12. По-малкият модел ще може да бъде поръчан от 6 ноември, а ще се появи по магазините на 13 ноември. Цените им започват от $999 за модела с 6,1" екран и $1099 за по-големия.

iPhone 12 Pro

Apple показа и два нови Pro модела - с размер на екраните 6,1" и 6,7". Последният ще бъде най-големият iPhone в историята.

Двата модела имат по три камери - широка, ултраширока и телефото, както и LiDAR сензор, който сканира околната среда. Моделите вече ще могат да снимат и в RAW формат.

iPhone 12 Pro

Източник: Apple

iPhone 12 Pro

Камерите на iPhone 12 Pro се различават от тези в iPhone 12. Стандартната камера е с 47% по-голям сензор спрямо миналогодишната и обещава 87% подобрение във фотографията при ниска осветеност. Телефото камерата пък вече предлага оптично приближение от 2,5 пъти.

iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max ще се предлагат в графитен, сребърен, златен и син цвят, като поръчките за модела с 6,1" екран започват от 16 октомври, а за този с 6,7" - от 6 ноември.