Френската национална агенция по радиочестотите (ANFR) разпореди на Apple да спре продажбите на iPhone 12, тъй като нивата на електромагнитна радиация от смартфона са прекалено високи, предаде АП.

Това може да е първа стъпка към изтеглянето на популярния смартфон от пазара.

Контекст: iPhone 12 е модел от 2020 г., но все още се предлага от Apple като по-бюджетен вход в екосистемата на компанията. Това е нейният първи 5G смартфон.

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max - всичко за новите смартфони и кой да изберем

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max - всичко за новите смартфони и кой да изберем

Какво предлагат телефоните

Детайли: Според агенцията в хода на тестове сред 141 мобилни телефона iPhone 12 генерира 5,74 вата на килограм - при стандарт за ЕС от 4 вата.

Това е лоша новина за тези от нас, които си носят телефоните по джобовете на панталоните - радиацията е в допустими граници при пренасянето на смартфона в чанта или в джоба на якето. Важно е да отбележим, че според СЗО все още не са доказани вредни ефекти от употребата на мобилни устройства.

Китай забранява използването на iPhone в държавната администрация

Най-големият външен пазар на Apple забранява използването на iPhone в държавната администрация

Акциите на компанията падат

Още нещо: Целият сюжет привлече вниманието и на други регулаторни органи - в Белгия, Испания и Нидерландия.

Какво следва: ANFR призова Apple в спешен порядък да отстранят проблема. Обикновено първият опит в тази посока е свързан с подобряване на системния софтуер на 5G модема. Ако, обаче, iPhone 12 и след това продължи да излъчва недопустими нива на радиация, може да се наложи изтегляне от пазара включително и на продадените бройки.

А това ще струва много пари на Apple - и ще е пореден удар след забраната за използване на iPhone в китайския държавен апарат.

От друга страна: Apple не приемат заключенията на френските власти, като отбелязаха, че при дебюта си iPhone 12 е получил всички необходими сертификации.