Китай ще забрани използване на iPhone в чувствителни отдели до подкрепяни от правителството агенции и държавни компании, съобщава Bloomberg. Това е знак за нарастващи предизвикателства за Apple на най-големия външен пазар и глобална производствена база. Няколко агенции вече са започнали да инструктират служителите си да не носят своите iPhone на работа, твърдят източници на агенцията.

Според очакванията, Пекин възнамерява да разшири това ограничение много по-широко до голям брой държавни предприятия и други контролирани от правителството организации.

Ако Китай предприеме наистина този ход, безпрецедентната блокада ще бъде кулминацията на дългогодишното усилие за изкореняване на използването на чужди технологии в чувствителни среди, съвпадащо с усилията на властите да намалят зависимостта си от американски софтуер и чипове. Това заплашва да подкопае позицията на Apple на пазар, който носи около една пета от приходите на компанията и където тя произвежда по-голямата част от iPhone в света чрез големи фабрики, в които работят милиони хора.

Държавните фирми или организации вероятно ще се различават по това колко стриктно прилагат такива забрани, като някои забраняват устройства на Apple от работното място, докато други могат да забранят на служителите да ги използват изцяло.

Facebook, Google и Apple се сблъскват с едни от най-големите ограничения в ЕС

Facebook, Google и Apple се сблъскват с едни от най-големите ограничения в ЕС

Следва ли вълна от правни битки?

Петролния гигант PetroChina и много други китайски държавни корпорации наемат милиони души на работа и контролират огромни части от централно планираната икономика

Като се имат предвид отношенията на Apple с Пекин и значението им за икономиката, исторически ситуацията се е смятала за относително безопасна в Китай от правителствени ограничения. Това смята анализаторът на KeyBanc Capital Markets Брандън Ниспел.

Компанията се радва на широка популярност в Китай, въпреки нарастващото недоволство от американските усилия да спънат технологичната индустрия на азиатската страна. iPhones на Apple са сред най-продаваните в нацията и са често срещани както в държавния, така и в частния сектор.

Чуждестранните устройства отдавна не се препоръчват в чувствителните агенции, особено след като през последните години Пекин засили кампания за намаляване на зависимостта от технологии от САЩ, геополитическия съперник на Китай.

Падащи акции

Възможността Китай да навреди на бизнеса на Apple буквално разтърси инвеститорите на 6 септември. Акциите на компанията паднаха с 3,6% в Ню Йорк, най-големият им еднодневен спад от 4 август насам. Apple беше спечелила 46% тази година преди спада, част от по-широко нарастване на технологичните акции.

През 2022 година Пекин нареди на централните правителствени агенции и подкрепяните от държавата корпорации да заменят персоналните компютри от чуждестранна марка с местни алтернативи в рамките на две години, отбелязвайки едно от най-агресивните усилия за изкореняване на ключови чуждестранни технологии от най-чувствителните му органи.

Връзките между САЩ и Китай се развалят, но Apple остава силно зависима от азиатската страна, както като производствен партньор, така и като пазар за нейните продукти.

Новият iPhone идва на 12 септември: какво да очакваме

Ето кога идва новият iPhone и какво да очакваме от него

Apple се готви за пускането на iOS 17 и watchOS 10