Големите технологични гиганти се подготвят за най-мащабния удар срещу антиконкурентните практики в цифровата икономика от страна на Европейския съюз, съобщават световните медии. Според очакванията, това може да предизвика нова вълна от съдебни битки между регулаторните органи и големите американски компании.

До 6 септември антитръстовите регулатори ще обявят списък с услуги, сред които ще бъдат Google Search на Alphabet, App Store на Apple, Marketplace на Amazon и Facebook на Meta Platforms. Те ще бъдат обект на новите правила, целящи да попречат на най-мощните корпорации да разрушат нови пазари, преди да е станало твърде късно за действие.

Google вече показва кои са най-евтините дати за резервиране на полет: ето как

Google вече показва кои са най-евтините дати за резервиране на полет: ето как

Улеснение за потребителите

Какво е DMA?

Става дума за Акт за цифровите пазари (DMA), който влиза в сила в началото на 2023 година и който налага строг режим за компаниите. Законът идва, след като дълго време регулаторите не успяваха да се справят с могъществото на големите технологични гиганти, въпреки многобройните проверки и големите глоби за милиарди евро срещу тях.

Целта на закона е да осигури равни права за всички цифрови компании, независимо от техния размер. Един от сериозните проблеми на пазара в момента е, че големите платформи обикновено налагат несправедливи условия на останалите компании и на потребителите.

Пример може да бъде даден с класирането по-високо на собствените услуги на Google в нейните платформи за сметка на сходни предложния на конкуренти. Както и невъзможността потребителите да деинсталират предварително сложен софтуер или приложение.

На компаниите вече ще бъде забранено да комбинират лични данни на потребителите в различните си услуги, както и да използват данни, събирани от търговци на трети страни с цел реклами.

Facebook умира? Кажете го на неговите 3 млрд. активни потребители

Facebook умира? Кажете го на неговите 3 млрд. активни потребители

Флагманската социална мрежа на Meta продължава да расте, макар и слабо