Серията iPhone 14 е вече факт и предлага определени подобрения спрямо миналогодишните модели, но и запазва някои познати от iPhone 13 характеристики. 

Apple, AR очилата, цената им и кога да ги очакваме

Какво ще представи Apple за първи път този януари

Следващото голямо нещо

Измежду регулярните модели вече липсва mini версията, защото е заместена от голям 6.7-инчов iPhone 14 Plus, докато Pro моделите продължават да се отличават в серията с по-сериозни иновации и съответно цени. 

Всички нови модели вече са със възможност за сателитна комуникация, а при iPhone 14 Pro и 14 Pro Max има и важна промяна в дизайна - прорезът в горната част на екрана е смален и има нова роля. 

iPhone 14 и 14 Plus

Снимка 586652

Източник: Apple

Двата по-ниско позиционирани модела iPhone в известна степен запазват характеристиките от миналата година и дори идват със същите A15 Bionic процесори, които видяхме при iPhone 13. 

Екраните им са с размери от 6.1 и 6.7 инча и са идентични с миналогодишните - OLED панели с респективно 2532 х 1170 пиксела и 2778 х 1284 пиксела. 

Селфи камерата е подобрена и вече разполага с автофокус, бленда f/1.9, но все още е с 12 мегапиксела. 

Снимка 586653

Източник: Apple

Задната камера също продължава да е със само два 12-мегапикселови сензора, като основният такъв е подобрен и предлага по-големи пиксели. 

Предлага се и подобрената оптична стабилизация Sensor-shift, a Apple обещава и до 48% по-добро представяне при слаба околна светлина. 

Това се случва благодарение на новата технология Photonic Engine, чрез която камерата улава повече информация за кадъра и прилага Deep Fusion по-рано в процеса на снимане. 

Снимка 586651

Източник: Apple

Така снимките стават по-детайлни и качествени, когато снимаме на тъмно или при слаба светлина. 

При снимане на видео също има известни промени, като вече се поддържа 4К при 30fps, и има нов Action Mode, който симулира стабилизация от гимбъл. 

Батерията също би трябвало да издържа малко по-дълго отпреди - 20 часа видео при iPhone 14 и 26 часа при iPhone 14 Plus. 

Снимка 586650

Източник: Apple

Цените на iPhone 14 започват от 999 евро, а на по-големия Plus модел - от 1149 евро. 

Доставките на по-малкия модел започват от 16 септември, докато iPhone 14 Plus ще се появи на 7 октомври. 

iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Снимка 586654

Източник: Apple

Една от големите новости при Pro моделите е т.нар. Dynamic Island - овален прорез, който заменя стария в горната част на екрана. 

Освен че там продължава да са поместени селфи камерата и системата за Face ID, Dynamic Island ще има и нова роля. 

Зоната около овала е интерактивна и там ще се появяват малки иконки и известия, а чрез докосване ще получаваме бърз достъп до приложения във фонов режим и информация за случващото се в телефона. 

Снимка 586657

Източник: Apple

Екраните отново са с 6.1 и 6.7 инча, но поставят рекорд на пазара по отношение на пиковата яркост - стига до цели 2000 нита. 

Apple също така най-накрая въвежда Always On Display, за което спомага новият чип в телефоните, който позволява опреснителната честота да падне само до един херц. 

Става дума за A16 Bionic, който захранва и двата Pro модела и е най-мощният чип на Apple до момента. 

Снимка 586655

Източник: Apple

Камерите при тези два телефона също са доста по-мощни и основният сензор вече е с 48 мегапиксела. 

Присъстват и екстрите Sensor-shift, Photonic Engine и новият Action Mode, като има и технология за обединяване на до четири пиксела в един. 

В ProRaw формат обаче ще можем да ползваме оригинални 48-мегапикселови изображения. 

Останалите две камери продължават да са с по 12 мегапиксела, но пък предлагат до три пъти по-качествени снимки при ниска светлина и 2х/3х оптичен зуум. 

Снимка 586658

Източник: Apple

Светкавицата също търпи промени и е два пъти по-ярка от предходния модел. 

Батериите са малко по-мощни, отколкото при регулярните модели и издържат съответно 22 и 29 часа постоянно възпроизвеждане на видео. 

Всички нови модели, включително iPhone 14 и 14 Plus, предлагат нова функция за засичане на катастрофа, при което телефонът сам набира спешен номер. 

Снимка 586656

Източник: Apple

Тазгодишните телефони също предлагат и Emergency SOS функция, чрез която при бедствие по сателитен път можем да повикаме помощ.

Apple, MacBook и колко струва сами да направим ремонт на един лаптоп

Колко струва ремонтът на един MacBook

Жокер: много!

Цената на iPhone 14 Pro започва от 1299 евро, а на 14 Pro Max - от 1449 евро.