Новите генеративни AI функции, които Apple планира да интегрира в iPhone, най-вероятно ще използват технология от някой от конкурентите на компанията, като не се изключва това да бъде даже архиврагът Google, пише Quartz. Новината доведе до 7-процентов скок на цената на акциите на онлайн гиганта.

Според информация на Bloomberg представители на Apple са провели срещи с Google и OpenAI за евентуално лицензиране на AI моделите им. На фаза "активни преговори" е използването именно на Google Gemini.

Шефът на OpenAI Сам Алтман: Настоящият модел на ChatGPT е толкова "полезен", колкото първите мобилни телефони

Шефът на OpenAI Сам Алтман: Настоящият модел на ChatGPT е толкова "полезен", колкото първите мобилни телефони

Според него, въпреки че много хора използват услугите AI, учените все още не са успели да определят количествено колко те са подобрили производителността им

И в момента двете компании имат важно партньорство - Google плаща милиарди долари, за да бъде търсачката им първа опция за iPhone потребителите. Освен това, Apple получава по над една трета от рекламните приходи, реализирани през мобилната версия на браузъра си Safari.

Какво има отвъд

Не е нелогично, че Google са фаворит за партньор на Apple в генеративния изкуствен интелект. Чат ботът Bard през миналата година се провали в конкуренция с ChatGPT, но новият модел Gemini е със значително по-сериозни възможности. Ключовото обаче е, че при него налице е "умалена" версия - Gemini Nano с до около 3,2 млрд. параметъра, която може спокойно да работи на хардуера на смартфон. И вече го прави - на Google Pixel 8 Pro и устройствата от Samsung Galaxy S24 серията.

Това означава, че Apple могат бързо и лесно да интегрират модела в iOS. OpenAI нямат готов модел, който да може да работи на смартфон.

Apple превръща iPhone в AI смартфон след броени месеци

Apple превръща iPhone в AI смартфон след броени месеци

Това стана ясно от думите на боса на компанията Тим Кук

А компанията на Тим Кук вероятно прави нещо много по-голямо, което все още не е готово за голямата сцена. Apple са най-големият купувач на AI компании с темп, който е два пъти по-голям от този на Meta и Microsoft. Според Bloomberg в процес на изпитания е чат ботът Apple GPT, базиран на големия езиков модел Ajax. Той обаче все още не е на нивото на конкуренцията и затова се налага в iOS 18 да го замести "вносна" технология.

А след година ситуацията може да бъде много различна - както показаха самите Google само за няколко месеца.