Вероятно си спомняте първите мобилни телефони, които нямаха цветни екрани и бяха с бутони? Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман сравни сегашния модел на изкуствения интелект на ChatGPT именно с тях.

"В момент сме на етапа на този безполезен мобилен телефон", казва Алтман, цитиран от Business Insider. Той коментира още, че компанията трябва да продължи с по-големи и по-добри модели на технологията. Използвайки еволюцията на мобилния телефон като паралел, изпълнителният директор каза, че OpenAI в крайна сметка иска да достави най-новия модел iPhone.

По думите на технологичният лидер, представата за бъдеще според него е такова в което всеки има свой личен учител, персонализиран медицински асистент - съветник, а учените ще имат способност да лекуват и да решават екологични проблеми.

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Изпълнителният директор на OpenAI иска тотално да промени полупроводниковата индустрия

"Мисля, че можем да повишим стандарта на живот много, ако всеки има достъп до изобилие висококачествена информация и тези инструменти могат да се използват за каквото пожелаем", каза Алтман.

Според него, въпреки че много хора използват услугите AI, учените все още не са успели да определят количествено колко те са подобрили производителността им.

OpenAI работи върху следващия си голям езиков модел с изкуствен интелект - GPT-5, който се очаква да бъде по-умен от всякога, според Алтман. GPT-4 беше пуснат през март 2023 г.

Сам Алтман заяви, че не знае колко време ще отнеме използването на големи езикови модели за решаване на най-големите въпроси в науката. Той обаче заяви, че очаква технологията да стане много по-добра в рамките на няколко години.