Калашников обяви, че разработва пушка 12-и калибър, която ще бъде насочена към младите потребители. MP-155 Ultima, както е наречена тя, ще има вградена HD камера и компютър, който ще учи потребителите на продукта как да стрелят.

Камерата ѝ ще може да се свързва с Wi-Fi или Bluetooth към смартфон, таблет или лаптоп и да предава директно запис на всяко движение на стрелеца, изтъкват от оръжейната компания, известна най-вече с производството на едноименната автоматична пушка.

"Това е първото ни оръжие джаджа", каза директорът на завода Дмитри Тарасов в интервю пред RBK. "Класическият лов днес е все по-рядък и вече не е нещо обикновено. Затова бих искал да включим към него хипстърите, поколение Z. Наистина искам хората да бъдат отговорни собственици на оръжия, но и да им се наслаждават."

Пушката, която беше показана за пръв път по време на оръжейно изложение близо до Москва през миналата година, ще струва 100 хил. рубли или около 1400 евро, макар че засега не е категорично ясно дали и кога ще бъде представена на европейския пазар.

Освен камерата, разположена на цевта, пушката MP-155 Ultima ще има и набор от базови функции като компас и GPS проследяване, с което местоположението на оръжието да се следи в реално време. Презареждането на пушката с ток ще става с USB кабел.