Краят на класическите модели на BlackBerry настъпи.

Канадската компания, която някога владееше половината пазар в Съединените американски щати и една пета по света, спира от днес поддържката за старите версии на операционната система, която обичаните от политици, журналисти и бизнесмени модели използваха. От своя страна това означава, че от днес те "няма да работят надеждно, включително за интернет достъп, обаждания, SMS и спешни обаждания", казват от компанията.

Съобщението засяга моделите с BlackBerry 7.1 OS и по-ранни, BlackBerry 10 и BlackBerry PlayBook OS 2.1, като по-новите с операционна система Android продължават да работят.

Устройствата на BlackBerry бяха изключително популярни в края на 90-те и началото на следващото десетилетие, като позволяха интернет достъп в движение. Популярността им обаче намаля драстично след представянето на първия iPhone.

Тя опита да съживи бизнеса си през 2013 г. с нова операционната система, което се оказа провал. Решението две години по-късно да прави модели с Android също не донесе успех.

Канадската компания спря да произвежда собствени модели чак през 2016 г., като отдаде лиценза на TCL, която продължи да пуска на пазара телефони с марката Blackberry до 2020 г., когато сделката изтече. Те ще имат поддръжка до август.

Сега се очаква тексаската компания OnwardMobility да пусне BlackBerry с 5G, Android и хардуерна клавиатура.