През следващите десет години производителите на смартфони, таблети и друга носима електроника ще въведат масово гъвкави или сгъваеми екрани в своите устройства, прогнозират анализаторите от ABI Research.

Според изследователската компания, пише TechNews.bg, през 2019 г. на пазара ще излязат общо 1,8 милиона устройства, които ще използват гъвкави дисплейни технологии. До 2028 г. доставките на такива устройства ще се увеличат до 240 милиона броя, при средногодишен темп на растеж (CAGR) от 72%.

Samsung показа телефон със сгъваем екран

Samsung показа телефон със сгъваем екран

Моделът може да подкрепи продажбите на компанията

"Производителите на електроника непрекъснато се стремят да въвеждат нови технологии за стимулиране на продажбите. Устройствата с гъвкави и сгъваеми екрани са нов форм-фактор, който позволява да се направят джаджите с големи дисплеи по-компактни и удобни за използване", коментира Стефани Томсет, анализатор от ABI.

Въпреки че през 2019 г. няколко марки, вкл. Samsung и Huawei, представиха първите смартфони със сгъваеми екрани, дефектите в тях все още не позволяват на компаниите да ги продават. ABI Research обаче смята, че проблемите ще бъдат решени и от 2020 г. доставките на такива смартфони ще започнат да набират скорост.

Huawei пуска телефон със сгъваем екран до година

Huawei пуска телефон със сгъваем екран до година

Samsung пък ще представи такъв до края на 2018

Очаква се догодина производителите да доставят на пазара 8 милиона такива устройства, а до 2028 г. броят им да достигне 228 милиона, съгласно прогнозата на ABI Research.

Според анализаторите, новият форм-фактор ще стане популярен, въпреки сравнително високата цена на смартфоните с гъвкави дисплейни технологии. Съдейки по патентите в тази област - на Apple, Samsung, Royole, Motorola и други компании, водещите марки за смартфони имат големи надежди, че въвеждането на гъвкави дисплеи ще стимулира потребителите да обновят устройствата си.

Малко позната китайска компания изпреварва Samsung с първия гъвкав смартфон (СНИМКИ)

Малко позната китайска компания изпреварва Samsung с първия гъвкав смартфон (СНИМКИ)

Той беше представен в понеделник

Прогнозата на ABI предвижда, че след като гъвкавите технологии бъдат подобрени и се наложат в сегмента на смартфоните, производителите ще започнат да предлагат таблети, които могат да бъдат сгънати в по-компактно устройство. Появата на първите подобни таблети се очаква през 2024 г., а до 2028 г. доставките им могат да достигнат 7 милиона единици.

В сегмента на носимата електроника използването на гъвкави дисплеи ще бъде ограничено, предвид малкия размер на тези устройства. Счита се, че до 2028 г. доставките на носими джаджи, оборудвани с гъвкави или сгъваеми екрани, няма да превишат 5 милиона броя.