Летище София ще внедри надстройки на своите системи за проверка на регистрирания багаж, съобщи СОФ Кънект, операторът на столичния аеропорт.

СОФ Кънект, обяви сътрудничеството си с Leidos, лидер в областта на науката и технологиите и част от FORTUNE 500 за внедряването на иновативните системи. Целта на новите системи е да отговарят на най-новите европейски разпоредби.

"Инсталирането на системите ще направи пътуването през нашето летище по бързо и безпроблемно изживяване за пътниците. Това е стратегическа стъпка за модернизиране на летище София и по-ефективно функциониране, за да отговаря на най-високите нива на стандарти за сигурност", каза Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект.

Латвийската airBaltic започва директни полети от летище София до Рига през май 2024-а

За първи път ще има директни полети между София и Рига: Колко ще струват билетите?

Това е първата дестинация, която летище София добавя за следващата година.

Leidos ще инсталира три системи за откриване на експлозиви (EDS), сертифицирани по Стандарт 3 на ЕС MV:3D. Всяка от тях е оборудвана да отговаря на най-високото ниво за откриване на заплахи с висока степен на точност и ниски нива на аларми. Компанията също така ще инсталира две нови рентгенови системи като част от надстройката. В допълнение, Leidos поема ангажимент и за цялостен 10-годишен договор за обслужване на системите, предназначен да осигури непрекъсната, първокласна производителност.

Високопроизводителният MV:3D има фиксиран рентгенов портал и използва множество детектори за създаване на 2D и 3D изображения с висока разделителна способност. Тази усъвършенствана технология за проверка е предназначена да даде на летище София възможността да сканира до 1800 багажа на час за система и да увеличи ефективността на своите операции по проверка.

Инсталирането на новите системи се очаква да приключи през второто тримесечие на 2024 г., преди активния летен сезон.

Инвестиция за 8.6 млн. евро на летище Варна: Откриха пътека за рулиране с най-голямата носимоспособност в страната

Инвестиция за 8.6 млн. евро на летище Варна: Откриха пътека за рулиране с най-голямата носимоспособност в страната

Очаква се през следващите 20 години през нея да преминат 160 000 полета с над 21 млн. пътници

Регистрираният или още наричан чекиран багаж е допълнителен багаж, който обикновено не е включен в първоначалната цена на самолетния билет и се превозва в багажното отделение на самолета.