В случай, че сте прекалено пристрастени към смарфона си и го проверявате през няколко минути, без да има причина за това, трябва да вземете мерки. От сайта LifeHacker дават съвет как лесно може да се случи това.

Във видео, публикувано в сайта, д-р Джеймс Хамтблин обяснява как може да се спасите от вредния навик. По неговите думи човек може да сложи граница, като намали максимално яркостта на екрана или дори като дисплейът се направи черно-бял, като някои смартфони имат тази опция.

Той обяснява, че подобно на пчелите, ярките цветове привличат вниманието на човек и задържат интереса му, особено, ако става въпрос за червено.

Хамблин твърди, че ако дисплеят е черно-бял, то удоволствието от безцелното прехвърляне на цветните икони на мобилните приложения намалява.

При iPhone това може да се направи лесно. От менюто се отива на настройките, след това на основните настройки, на достъпност, на регулиране на дисплея, до стигане на опцията за цветови филтри. Там може да се избере функцията за черно-бял екран.

При Android процедурата е малко по-сложна. Нужно е да се отиде на настройките и да се избере опцията "Всичко за телефона". След това върху опцията "Номер на версията" се натиска няколко пъти, докато се отключи програмистката версия.

После трябва да се влезе отново в настройките, да се избере "Опции на програмиста", "Цветово пространствено симулиране" и функцията "Монохроматизъм".