Продажбите на сгъваеми умни телефони ще растат с 53 процента годишно между 2021 и 2024 г., когато ще надхвърлят 30 млн., прогнозира Canalys. В края на миналата година, основно благодарение на моделите на Samsung, продуктовата категория достигна 8,9 млн. доставки и 148 процента годишен ръст — въпреки високите цени на моделите.

Освен от привлекателността на устройствата, ръстът ще бъде движен и от намаляване на средната им цена. Анализаторите прогнозират, че през следващите две години тя ще намалее до около $1 хил.

Ключовият катализатор обаче е желанието на потребителите за по-големи екрани, казват анализаторите на Canalys. Сгъваемите модели дават възможност и на производителите да изпъкнат. Компаниите, които произвеждат и продават модели с Android, са под натиск в премиум сегмента: продажбите на телефони с цени на $800 с операционната система на Google падат с 18 процента под нивата от 2019 г., докато на тези на Apple растат с 68 процента.

Общо, през 2021 г. бяха продадени 1,35 млрд. умни телефона (ръст от 7 процента), като на първите три места са Samsung, Apple и Xiaomi.

Samsung, Apple, Xiaomi? Кой производител продаде най-много в Европа през 2021 година

Samsung, Apple, Xiaomi? Кой производител продаде най-много в Европа през 2021 година

Пазарът смени лидера си четири пъти само за 12 месеца