Русия се сдоби с американски ракети и ще ги изучава за подобряване на собствените си оръжейни системи. Става въпрос за крилата ракета "Томахоук" и ракета с висока точност, която се изстрелва от въздуха, използвани от САЩ и съюзниците му при последните им въздушни удари в Сирия.

Невзривените ракети вече са доставени в Москва, съобщават от руското министерство на отбраната, цитирани от агенция ТАСС.

"Някои от ракетите не успяха да постигнат определените цели, очевидно поради технически причини, което създаде риск от унищожаване на цивилни съоръжения и причиняване на цивилни жертви", съобщи един от ръководителите на руския Генерален щаб генерал-полковник Сергей Рудской.

"Две от тях, крилата ракета "Томахоук" и въздушна ракета с висока точност, бяха донсени в Москва", каза Рудской.

Руските военни специалисти вече активно ги изучават. "Резултатите от тази работа ще бъдат използвани за подобряване на руските оръжейни системи", посочи висшият военен.

Защо САЩ купуват стари съветски изтребители

Защо САЩ купуват стари съветски изтребители

Успехите на Русия в Сирия впечатлили Пентагона

САЩ: Това е абсурд и дезинформация

Снимка 352880

Източник: US Navy

Министерството на отбраната на САЩ нарече твърденията на Москва "абсурдни".

"Това е още един пример за руската кампания за дезинформация, за да отклони вниманието от моралното съучастие в зверствата на режима на Асад и клането в Западна Сирия", каза пред CNBC говорителят на Пентагона Ерик Пахън.

"Твърденията... относно избора на цели са абсурдни, както и останалата част от статията (на ТАСС). Относно "Томахоук" не сме виждали доказателства, различни от изявленията, дадени пред руските държавни медии, че твърденията им са верни.

Това вероятно е поредната димна завеса от пропаганда, за да отвлече вниманието от реалния въпрос - убийството на невинни цивилни граждани от смъртоносния режим, поддържан на власт от Русия", обясни говорителят.

Смъртоносните томахавки

Снимка 352875

Източник: US Navy

Ракетите "Томахоук" са "модерни, зрели, мощни" и могат да "кръжат в продължение на часове, да променят курса мигновено по команда и да излъчват картина на целта си към контролиращите ги до другия край на света, преди да ударят с изключителна прецизност", твърди производителят им Raytheon.

Крилатите ракети могат да бъдат изстреляни от кораб или подводница и да летят в силно защитено въздушно пространство на повече от 1600 км, "за да извършат прецизни удари по цели с висока стойност с минимални косвени жертви. Изстрелването на оръжието от такова голямо разстояние помага да се предпазят моряците от опасността", обясняват от компанията.

Американските и съюзническите военни са използвали ракети "Томахаук" повече от 2000 пъти в бойни действия и са тествали полета им 500 пъти. През април 2017 г. разрушители от американския флот изстреляха 59 от тези ракети по цели в сирийска въздушна база.

Не е ясно какво ще научи Русия от американските ракети, имайки предвид, че Москва наскоро се похвали с разработването на ракети от последно поколение. Сред тях са нова прототипна ракета, която "може да достигне до всяка точка на света" и свръхзвуково оръжие, което не може да бъде проследено от противоракетни системи, а руският президент Владимир Путин ги определи като убийци на защитни системи.