Впечатлен от успехите на руската военно-въздушна кампания в Сирия, Пентагонът закупува стари съветски бойни самолети, пише изданието The National Interest.

Според материала, цитиран от riafan.ru, американските военни предпочитат да се снабдят с изтребители МиГ-29, МиГ-21 и Су-27. Източник на необходимата им техника е "сивият" пазар, като доставките идват главно от страни от бившия Съветски съюз, държави членки на Варшавския договор, но основно от Украйна.

Чрез верига от посредници бойните самолети пристигат в крайния пункт - база на американските ВВС, където се подлагат на техническа проверка и необходимите ремонти. След това руските изтребители се използват по време на учения като вероятни противници и мишени за стрелба. Освен това САЩ се интересува от някои технически решения, с които може да се съобрази и използва при собствените си бойни самолети.

Журналистите от The National Interest са разбрали от собствени източници, че Пентагонът силно се е впечатлил от успехите на руската изтребителна авиация при операциите й Сирия и иска по-добре да изучи нейните възможности. Освен това, вероятно американските военни искат да разучат и евентуално се предпазят от някои инженерни хрумвания на руските конструктори при изграждането на своите бойни машини.

Но както подчертават военните експерти, пише riafan.ru, съветската техника значително се различава от модернизираните руски бойни самолети, намиращи се в момента на въоръжение.

Stealth не помага: В близък бой Су-35С превъзхожда F-22 (ВИДЕО)

Stealth не помага: В близък бой Су-35С превъзхожда F-22 (ВИДЕО)

Най-смъртоносният американски изтребител се оказа по-слаб от руския

Например, модернизираната версия на Су-27М, която излезе доста по-късно от серийния Су-27, получи подобрена система за управление на въоръжението си: нов радиолокационен прицелно-навигационен комплекс, усъвършенствано оптико-електронно прицелване и други съвременни допълнения. А по-късните модели Су-27СМ и Су-27СМ3 вече с нищо не напомнят за своите предшественици.

Аналогична е ситуацията и с МиГ-овете. Военните специалисти смятат, че даже имайки образци от съветската бойна въздушна техника, те няма да могат да ги изкопират. При създаването на изтребителя с променящ се и с контролиран вектор на свръхзвуково натоварване са използвани специални сплави за крилата и тялото на машината, които не могат да бъдат повторени по чисто технически причини.