Швейцарският производител на часовници от луксозния сегмент H. Moser & Cie пуска модел ръчен часовник, който има цена над 1 милион швейцарски франк (933 хиляди евро). Любопитното е, че изделието е направено от сирене и кравешка кожа, пише La Tribune de Geneve.

Корпусът на часовника е изпълнен от швейцарското сирене сорт Vacherin Mont d'Or, интегрирано в композитен материал, а каишката e от кравешка кожа с козина.

По думите на шефа на компанията, Едуар Мейлан, моделът с името Swiss Mad Watch (Швейцарски Луд Часовник) е направен в знак на протест срещу влезлите в сила от 1 януари нови технически изисквания към производителите на тази продукция в страната. Съгласно тези правила (Swiss Madе Label), делът на компонентите в произведените под швейцарски марки часовници, които са направени на територията на страната се увеличават от 50 на 60 процента.

"Ние решихме да отговорим с насмешка на това нелепо изискване, коментира шефът на H. Moser & Cie, подчертавайки, че в неговата компания отдавна 95 процента от използваните компоненти са произведени на територията на Швейцария, а не се внасят".

Цената на уникалните часовници - 1 081 291 франка не е случайна. Тя прави историческа отправка към датата на договора от 1 август 1291 година, която се счита за датата на основаването на швейцарската държава.