10 години - толкова много време мина от първите информации за това, че Samsung искат да направят сгъваем смартфон, който да може лесно да се ползва и като мултимедиен таблет. В света на технологиите едно десетилетие е цяла вечност - междувременно гъвкавите OLED панели станаха достъпни, процесорите - мощни, а Android се утвърди като водещата операционна система по света.

Когато през 2019 г. дебютира първият Samsung Galaxy Z Fold, той не беше сравним с нищо друго на пазара. Не беше подобие на по-рано изтеклите концептуални модели, които приличаха по-скоро на комбинация от два обикновени смартфона, закрепени един за друг с панта. Беше изцяло нова категория, която постепенно преобърна пазара. На този фон, още първият Z Fold беше не просто един масово произведен прототип, а забележително завършено устройство, което разгръща съвсем нови възможности.

По-компактни и по-мощни: Samsung показа новите Galaxy Z Fold 5 и Z Flip 5

По-компактни и по-мощни: Samsung показа новите Galaxy Z Fold 5 и Z Flip 5

Компанията представи и нови смарт часовници и таблети

Еволюцията на сгъваемия флагман и на компактния Galaxy Z Flip оттогава насам не спира да ни впечатлява - хардуерът става все по-мощен, дизайнът - все по-изчистен и функционален, а конструкцията - все по-устойчива и издръжлива. 

Така днес държим в ръцете си петата генерация на Samsung Galaxy Z Fold и Samsung Galaxy Z Flip - най-високото стъпало в еволюцията на лидера при сгъваемите смартфони - Samsung.

Мултитаскинг, производителност и здравина

Сгъваемият флагман Samsung Galaxy Z Fold5 е доказателство за това, че производителност и компактност не са взаимноизключващи се понятия. Поне не и когато говорим за устройство, изградено около яркия 7,6-инчов сгъваем Dynamic AMOLED 2X екран, който превръща смартфона в мощно мобилно устройство с усещане за таблет, но в неочаквано компактен размер.

Новата Flex панта е в основата на по-балансиран и солиден дизайн. Това е важно, защото сгъваемият смартфон е с много по-отличителна гъвкава форма от стандартното смартфон устройство и употребата му предполага различни междинни състояния на разгъване. Именно затова от Samsung са се постарали новите сгъваеми телефони да са симетрични, по-леки и компактни, като двете половини се затварят много по-плътно.

Снимка 629856

Източник: Samsung

Няма компромис и със здравината и издръжливостта. Покрива се стандарт IPX8 за устойчивост при потапяне на 1 метър дълбочина в сладка вода, а Armor Aluminum материалът на рамката и закаленото стъкло Corning Gorilla Glass Victus2 дават гаранция, че премиум устройствата могат да се използват спокойно във всякакви условия.

Това има значение, защото Galaxy Z Fold5 е смартфон, замислен с идеята да позволи и на най-изискващия потребител да работи с офисни и мултимедийни файлове от всяка точка - без да се налага да носи лаптоп със себе си.

Продуктивността е в ДНК-то на флагмана и той има пълнофункционална лента за задачи (Taskbar), която работи по същия начин, както в добре познатите операционни системи за PC. Отново като на компютър можете да прехвърляте съдържание между приложения и екрани с усъвършенстваната Drag and drop функционалност. Hidden pop-up оставя дадено приложение активно във фонов режим, докато работим с друго - отново нещо, което е важно, докато искаме да свършим много задачи в движение.

Отвъд компютрите

За някои специфични дейности, незаменим помощник е прецизната работа с устройството ще ви бъде стилусът S Pen Fold Edition, който сега е по-тънък и компактен и позволява писане, рисуване и анотиране с най-високо качество.

Снимка 629858

Източник: Samsung

Освен обаче да бъдете изключително продуктивни където и да се намирате, важно е да отбележим едно много силно предимство на Samsung Galaxy Z Fold5 пред това да носите със себе си лаптоп и това са неговите фотографски възможности. Комбинацията от 50-мегапикселов основен сензор, 10-мегапикселова 3х телефото камера и 12-мегапикселова ултраширокоъгълна камера е добре позната на феновете на хитовата Samsung Galaxy S серия, като тук флагманското изживяване се допълва от 10-мегапикселова селфи камера на предния екран и 4-мегапикселова, скрита под вътрешния дисплей.

Снимка 629861

Източник: Samsung

Приложението Expert RAW дава възможност за професионално ниво на обработка на кадрите, а Dual Preview позволява на мобилните фотографи да покажат в реално време как ще изглежда снимката или видеото - нещо, което със стандартен смартфон просто няма как да стане без свързване с външен екран. Това е много важно за и високо оценено от създателите на съдържание.

За да може всичко това да покрие големите очаквания на потребителите, Samsung Galaxy Z Fold5 не прави компромис с хардуера. Платформата Snapdragon 8 Gen 2 за Galaxy е специално оптимизирана за устройството и дава нужната производителност както при HDR гейминг с висока резолюция, така и при обработката на 4K видеа.

Устройство за оптимално себеизразяване

В петото поколение от Samsung Galaxy Z серията, която имаше своята глобална премиера съвсем наскоро, се отличава и другия нов модел, който има значително по-различна концепция - Samsung Galaxy Z Flip5. Тези устройства са изключително успешни в мисията си да покажат по-различен подход към сгъваемия смартфон - превръщането му в още по-компактен компаньон, който за миг се трансформира от красив аксесоар в пълнокръвен Android флагман и ще ви позволи да изразявате себе си спонтанно, като улавяте случващото се от всевъзможни ъгли.

Снимка 629859

Източник: Samsung

Всичко, което по-горе казахме за симетричния дизайн, Flex пантата, сертифицираната издръжливост и Snapdragon 8 Gen 2 за Galaxy платформата важи изцяло и за Samsung Galaxy Z Flip5.

В сгънато положение, обаче, той е значително по-малък от всички съвременни стандартни смартфони. Това е плюс не само за моментите, които трябва да го съберете в малка дамска чанта или в тесния джоб на панталона. Новият значително по-голям 3,4-инчов външен дисплей Flex Window показва много повече информация, а освен това поддържа уиджети, пълна QWERTY клавиатура и контрол на някои системни функции. Иначе казано, вече за много повече от основните дейности даже няма нужда да разгръщате Samsung Galaxy Z Flip5.

Снимка 629857

Източник: Samsung

Направите ли го, обаче, веднага получавате 6,7-инчов пълноразмерен смартфон с превъзходен Dynamic AMOLED 2X екран, който е идеален както за онлайн съдържание, така и за разглеждане на снимките и видеата от флагманските 12-мегапикселови основна и широкоъгълна камери. Те могат да се използват и за селфита с помощта на външния Flex Window екран.

Функцията Super Steady ще се погрижи кадрите да са плавни и качествени и ще стабилизира видеата, а благодарение на режима Nightography ще направите превъзходни кадри на тъмно без нужда от статив и с 10-кратно AI увеличение.

Снимка 629860

Източник: Samsung

Казано накратко, Samsung Galaxy Z Flip5 е новият ви верен съюзник в стремежа да уловите важните и красиви моменти по най-добрия начин и да бъдете оригинални в създаването на дигитално съдържание от всеки ъгъл.

Да бъдем в час с технологиите

И най-компактният смартфон никога не може да бъде толкова удобен, че да е с нас наистина 24/7. Не се и налага - именно това е задачата на смарт часовниците. Те са естествено продължение на смартфона, което удобно да разположим на китката си, за да ни помогнат да следим здравните си показатели, да се информираме бързо и лесно за важните уведомления и даже да плащаме безконтактно.

Новите "умни" часовници Samsung Galaxy Watch6 и Watch6 Classic лесно и безпроблемно се интегрират с Galaxy Z Fold5 или Galaxy Z Flip5 и така показват нагледно силата на екосистемата на компанията.

Снимка 629854

Източник: Samsung

Устройствата идват с подобрени екрани и сензори и много нови функционалности, свързани с тема, която неглижираме, а е от изключително голямо значение за съвременния човек и начало на здравословния начин на живот - става дума за качествения сън.

Galaxy Watch6 е с модерен дизайн, а Watch6 Classic залага на класиката, като дава още една контролна точка в лицето на въртящата се рамка на часовника.

Подобно на сгъваемите смартфони, и смарт часовниците извървяха дълъг еволюционен път - до степен актуалните модели да са напълно несравними с това, което преди само няколко години ни изглеждаше върхово. И в двете сфери Samsung е лидер и иноватор и актуалните генерации показват категорично, че тази позиция е напълно заслужена.