Ако преди 4 години някой беше предрекъл, че през 2023 г. премиерата на новата гама сгъваеми телефони на Samsung ще е не просто престижно събитие, а ще е с огромно значение за представянето на марката като цяло, вероятно мнозина щяха да бъдат най-меко казано скептични. Ето ни обаче именно тук - в условията на спадащо търсене на масовите смартфони и стабилен интерес именно в премиум сегмента.

Затова и на своето Unpacked събитие корейският гигант показа, че умее както да развива утвърдените си върхови модели, така и да ги надгражда според очакванията на потребителите. Видяхме го не само при двете основни "звезди" - Galaxy Z Fold 5 и Galaxy Z Flip 5, но и при новите премиум таблети от семейството на таблетите Galaxy Tab S9 и смарт часовниците Watch6.

Counterpoint: Смартфон пазарът вече е далеч от бързия растеж

Counterpoint: Смартфон пазарът вече е далеч от бързия растеж

Свиването продължава, Samsung са начело

Всички те са налични за предварителна поръчка в България от 26 юли, а официалните продажби започват на 11 август.

Samsung Galaxy Z Flip 5

Ще започнем малко нетрадиционно - обикновено компактният сгъваем модел остава в сянката на актуалния Fold, но тази година джобното устройство получава много подобрения.

Снимка 627149

Източник: Samsung

Най-видимото е по-големият външен Super AMOLED дисплей. Той е вече с 3,4 инча диагонал (при под 2 в предходния модел). Samsung са предвидили много и различни функционалности, свързани с него. Поддържат се до 13 пълноекранни интерактивни елемента - телефония, чатове, прогноза за времето, фитнес информация и т.н. Превключването помежду им става интуитивно - с pinch to zoom движение.

Ако получите съобщение, даже не се налага да разтваряте Galaxy Z Flip 5. Външният екран поддържа пълнофункционална виртуална клавиатура - можете да пишете директно от него. Удобен е и достъпът до бързи настройки като тези за Wi-Fi и Bluetooth.

Снимка 627158

Източник: Samsung

Всичко става бързо с помощта на мощния процесор - Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, познат ни от серията класически флагмани Galaxy S23. Тук той е комбиниран с 8GB RAM. Чипсетът има и допълнителни фотографски оптимизации за двете задни 12-мегапикселови камери, от които основната е със стабилизиран обектив и широка бленда F1.8. Вътрешната камера е 10-мегапикселова и също поддържа AI.

Снимка 627164

Източник: Samsung

Въпреки монтирането на по-голям външен екран Galaxy Z Flip 5 е по-тънък и компактен в сгънато положение. Разгънат, той предлага 120-херцов 6,7-инчов Dynamic AMOLED 2X.

Новата Flex панта спомага както за функционалността на смартфона, така и за неговата здравина.

Устройствата в България идват на следните препоръчителни цени: Galaxy Z Flip5 (256GB) - 2349 лв.; Galaxy Z Flip5 (512GB) - 2579 лв.

В периода на предварителната продажба потребителите ще могат да получат по-високия клас памет на цената на по-ниския (напр. 512GB на цената на 256GB).

Samsung Galaxy Z Fold 5

На "диета" е и флагманският сгъваем модел на Samsung. Той вече тежи 253 грама (10 по-малко от четвъртата генерация) и е широк 13,4 мм в сгънато положение.

Снимка 627153

Източник: Samsung

Неговият 7,6-инчов вътрешен екран е с Dynamic AMOLED 2X панел, като вече може да достигне до 1750 нита осветеност - важно за всички, които ще използват смартфона на открито.

Galaxy Z Fold 5 също преминава към Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, като процесорът е с 12GB оперативна памет.

Снимка 627157

Източник: Samsung

Сериозни подобрения има в софтуера на новия модел. Той е с подобрена лента със задачи за по-лесно "прескачане" между най-използваните и скорошните приложения, но освен това програмите могат да се стартират в pop-up режим на фона на друго пълноекранно приложение и временно да се скриват, за да не пречат на работата с него. Drag and drop като на компютър пък се прави с два пръста.

Отново за креативност и производителност е оптимизиран и новият S Pen Fold Edition - той е по-компактен в сравнение с миналата година.

Снимка 627151

Източник: Samsung

Фотографската система е на познатото високо ниво с 50-мегапикселов основен сензор, ултраширокоъгълна камера с 12 мегапиксела и OIS телефото камера с 10 мегапиксела. Селфи камерите са две - 4-мегапикселова под вътрешния дисплей и 10-мегапикселова във външния.

И двата смартфона имат IPX8 сертификат за устойчивост, като използват технологии като Gorilla Glass Victus 2 и Armor Aluminium за гарантиране здравината на стъклата и рамките си. Вложени са и много рециклирани материали.

Устройствата идват у нас на тези препоръчителни цени: Galaxy Z Fold5 (256GB) - 3699 лв.; Galaxy Z Fold5 (512GB) - 3949 лв.; Galaxy Z Fold5 (1TB) - 4399 лв.

В периода на предварителната продажба потребителите ще могат да получат по-високия клас памет на цената на по-ниския (напр. 512GB на цената на 256GB).

Samsung Galaxy Tab S9

Сгъваемите смартфони (и особено Galaxy Z Fold серията) са създадени с цел в едно устройство да имате лесно преносим "нормален" смартфон и удобен за мултимедия и продуктивност таблет, но в някои случаи екранът просто трябва да бъде по-голям. От Samsung осъзнават това и именно поради тази причина компанията освежи своята линия от премиум таблети.

Снимка 627150

Източник: Samsung

Samsung Galaxy Tab S тази година идва в три размера - 11 инча (Galaxy Tab S9), 12,4 инча (S9+) и 14,6 инча (S9 Ultra). И трите са изградени около комбинацията от 120-херцов Dynamic AMOLED 2X панел с висок динамичен обхват и процесор Snapdragon 8 Gen 2, който има над 34% по-висока изчислителна мощност в сравнение с миналогодишния модел.

Тя ще се използва за креативни и продуктивни приложения като препоръчаните от Samsung LumaFusion (видеомонтаж), ArcSite (пълнофункционална CAD програма за създаване на чертежи), ClipStudio Paint (рисуване и анимация) и GoodNotes (бележки и мултимедийни документи).

Те поддържат S Pen, който влиза в комплекта.

За първи път серията получава и IP68 защита.

Снимка 627160

Източник: Samsung

Особено в комбинация с допълнителния калъф Book Cover Keyboard, десктоп и DeX режимите, Galaxy Tab S9 серията се позиционира като още по-мобилна и удобна за работа и забавление алтернатива на ултрабук лаптопите.

Мултимедията обаче остава силна страна на премиум таблета - неговите говорители са по-големи и са с оптимизации от лидерите на пазара AKG.

Снимка 627161

Източник: Samsung

Най-компактната версия на таблетите идва с 8 или 12 гигабайта оперативна памет и 128 или 256 гигабайта място за съхранение на информация, както и microSD поддръжка. "Плюс" моделът е с 12GB RAM и до 512GB място, а Ultra ще има и конфигурация с 16GB оперативна памет и цял терабайт място за файлове и мултимедия.

Серията идва на препоръчителни цени в диапазона oт 1749 лв. за Galaxy Tab S9 Wifi (128GB) до 3149 лв. за Galaxy Tab S9 Ultra 5G (512GB).  Поръчките, направени по време на предварителната продажба, ще идват с двойно повече панет за съхранение без доплащане от потребителя.

Samsung Galaxy Watch6

Шестата генерация на смарт часовниците на Samsung предлага рафиниран дизайн, допълнителна информация от сензорите и по-добра интеграция в екосистемата на компанията.

Снимка 627148

Източник: Samsung

Моделите в семейството са два - модерният Watch6 и по-консервативният Watch6 Classic, който е и с въртяща се рамка като допълнителен елемент за контрол на устройството. Наборът от сензори включва BioActive сензор за основните телесни показатели, датчик за температурата, акселерометър, барометър, жироскоп, геомагнитен и светлинен модули.

Снимка 627146

Източник: Samsung

И двата модела могат да се похвалят с 20% по-големи и ярки Super AMOLED екрани, но с по-тънки рамки и по-вместителни батерии. Watch6 ще идва в 40 и 44-милиметрови варианти, а Watch6 Classic - в 43 и 47-милиметрови. Устройствата покриват стандартите IP68 и MIL-STD-810H.

Снимка 627162

Източник: Samsung

Моделите от семейството на Samsung Galaxy Watch6 дават по-детайлна информация за качеството на съня, имат и подобрени тренировъчни режими, а освен това се превръщат и в дистанционен спусък за камерите на новите смартфони на компанията. Когато заспите дълбоко, те могат да управляват умния ви дом съобразно зададени от вас параметри за възможно най-спокойна нощ.

Новост е уведомлението за нарушен сърдечен ритъм, което следи ключовия показател и през деня, и през нощта.

Устройствата идват в България на препоръчителни цени в диапазона от 599лв за Galaxy Watch6 40mm BT до 999 лв. за Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE. По време на предварителните продажби часовниците ще идват с допълнителна каишка Fabric Band.