Сериозна промяна ще настъпи на хардуерния пазар през втората половина на 2024 г. От него ще изчезнат SSD дисковете на Western Digital. Причината - компанията разделя на две бизнеса си с памети, пише The Verge.

На практика брандът WD ще се запази за механичните твърди дискове, докато всички нови SSD ще са марка SanDisk. Western Digital придоби производителя на флаш памети през 2016 г. за 19 млрд. долара, но сега той отново ще функционира като независима компания.

Western Digital е близо до сделка с Kioxia на стойност над $20 милиарда

Western Digital е близо до сделка с Kioxia на стойност над $20 милиарда

Сливането може да бъде обявено още в средата на септември

Решението идва в сложен момент за компютърния пазар. По време на пандемията имаше голямо търсене заради дистанционната работа, но след падането на противоепидемичните мерки и влошаването на икономическата ситуация потребителите просто спряха да купуват.

Така през последната четвърт приходите на WD се сринаха с 26% на годишна база. Освен това, сделката с японския производител на флаш памети Kioxia пропадна след години преговори заради несъгласие на един от инвеститорите.

Новото начало на SanDisk има всички шансове да бъде силно. Тя ще наследи и нови продуктови категории - памети за преносимите конзоли Steam Deck и ROG Ally, както и за домашните Xvox Series S/X. Геймърският сегмент е значително по-устойчив в търсенето си в сравнение с редовите потребители и фирмите.