Western Digital Corp. е в напреднали разговори за сливане с японската Kioxia Holdings Corp., съобщават източници на Wall Street Journal. Сделката може да достигне над $20 млрд. и да пренареди световната полупроводникова индустрия.

Преговорите между двете компании, които продължават вече месеци, са достигнали ключов етап и сделка може да бъде обявена още през средата на септември, според изданието. Western Digital ще плати сделката чрез акциите си, а комбинираната компания вероятно ще бъде управлявана от нейния главен изпълнителен директор Дейвид Гойклър. Няма гаранция, че Western, оценена на около $19 млрд., ще постигне споразумение, посочват още те.

През март т.г. стана ясно, че Western Digital и Micron Technology искат сделка с Kioxia, която произвежда NAND чипове за смартфони, сървъри и други. Оттогава интересът на Micron се е охладил.

Ако сделка има, тя трябва да бъде одобрена от Токио заради важността на Kioxia и политически чувствителната тема относно прехвърляне на собствеността на ключови технологии. Вероятно и Вашингтон ще играе роля, но е твърде вероятно политиците и регулаторите там лесно да одобрят сделка на американската компания, която ще ѝ помогне да стане по-конкурентоспособна спрямо китайските конкуренти.

Именно Китай ще бъде най-значимата регулаторна пречка.

През последните няколко години имаше няколко големи сделки в индустрията. AMD купи Xiling за $35 млрд., Nvidia иска да придобие ARM, но засега няма разрешение от регулаторите, а Analog Devices подписа за Maxim Integrated Products срещу $20 млрд. Intel пък има интерес към GlobalFoundries.

Koixia бе част от Toshiba и носеше името Toshiba Memory. През 2018 г. тя бе придобита от група, водена от Bain Capital и с участието на Apple, Dell, Kingston и Seagate срещу около $18 млрд. 40% от бизнеса все още е собственост на Toshiba.